Stil en stijlvol Stresa

Hoe we op die plaats terecht zijn gekomen, is een vraag waarop het eenduidig antwoord waarschijnlijk nooit zal worden gegeven. Het moet in de vorige zomer begonnen zijn met een verhaal over een vakantie in Piemonte, dat zo doordrenkt was van verrukkingen als Asti, Alba en de Barolo-wijn dat er wel een vervolg aan moest worden gegeven. Zo ongeveer moet via Belvilla dat droomhuis boven Stresa aan het Lago Maggiore op onze vakantiekaart van dit jaar zijn komen te staan en bevonden we ons ineens in die idylle in dat uiterste hoekje van Piemonte, aan de goede kant van dat kolossale meer, tegenover de sobere zijde, zoals de Lombardijnse kant werd genoemd. Wat er ook van waar mocht zijn. Wij zijn het niet aan de weet gekomen, de handen als wij vol hadden aan het drenken van onszelf in dat lustoord dat wij daar hadden gevonden, dat Stresa heette en dat wel de plaats moest zijn waar op zijn minst het begrip ‘spelevaren’ uitgevonden was, in een tijd dat dat nog door de beau monde en de groten der aarde juist daar werd gedaan. We schrijven rond 1900, het fin de siècle, de tijd van de Jugendstil en het epoque dat de Habsburgers en het huis van Savoie hier nog aan de weg timmerden en een eeuwigdurend stempel drukten op dit toenmalig Arcadië van Europa.

Waarvan de sporen ruim honderd jaar later nog altijd zichtbaar zijn, op het Isola Bella en de twee andere Borromeïsche eilanden tegenover Stresa met haar boulevard waarlangs ooit vier majestueuze hotels zijn verrezen met een grandeur die haar gelijke hoogstens in het Parijs of Wenen van die tijd kon hebben gekregen. En het mooie is dat er helemaal niets van verloren is gegaan, het er eigenlijk als vanzelfsprekend ligt aan dat fabuleuze meer, dat slechts kabbelt, stil ligt te liggen en zo nu en dan een rimpel produceert om niet helemaal een spiegel te hoeven lijken. Een idylle bijna, die omlijst wordt door een keten van villa’s, droomhuizen dus, op de hellingen rond dit rustieke stadje Stresa, waar de volmaaktheid haar voltooiing vindt. Niet eens in de colonnades en de smalle straatjes of op de paar pleintjes met terrassen en trattoria’s, maar tegenover de plek waar de plezierboten het Lago Maggiore op varen, op de vijftig vierkante meter, waar het gemeentehuis zich bevindt en Caffè Bolongaro sinds 1854 de beste koffie serveert. Op afstand de plaats waar het goede leven begint, in het stille, stijlvolle, zeg maar gerust chique Stresa, in het Italië van nu.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Stil en stijlvol Stresa

  1. Sjoerd zegt:

    Het ontdekken van nieuw dingen kan best mooi zijn. Lijkt me een aardige plaats om te zijn. water heeft toch altijd iets speciaals…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s