Van de partij….

Aan de goede luisteraars en anders wel aan de taalfanaten kan het niet ontgaan dat het woord ‘partij’ tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt wordt. Vaker, zo lijkt het, om dan aan een bepaalde activiteit nog een extra dimensie te geven, die wat mij betreft echt overbodig is. En die is niet alleen in het dagelijks spraakgebruik binnengeslopen. Ook in de nieuwsjournaals is het usance geworden om bijvoorbeeld van een schietpartij te spreken. Of van een kloppartij, een knokpartij. Om maar eens enkele dwarsstraten te noemen van een uitgebreid spectrum dat in deze, zeg maar, simpele vorm haast in ieders mond ligt bestorven. Want waar wordt er niet gesproken van een slachtpartij, van een vreetpartij of van een vechtpartij dan wel van een lekker partijtje voetballen? Wat bij nadere beschouwing en door zo’n woordcombinatie nog eens langzaam te herhalen toch bevreemding wekt. Bij mij tenminste wel, omdat ik het woord ‘partij’ in eerste instantie toch associeer met een groep mensen met gelijke belangen en interessen, een politieke partij dus.

Of met een deel van een muziekstuk dan wel met iemand die in rechte betrokken is of deel van een conflict uitmaakt. Betekenissen die zo op het eerste gehoor, niet kunnen rijmen met een daad, een handeling of activiteit waarmee het samengebracht en verbonden wordt in eenzelfde woord. Of zit ik er naast en is zo’n verband wel degelijk aanwezig in het begrip ‘schietpartij’? Omdat het mij niet lekker bleef zitten, ben ik dieper gaan graven om bij de adequate betekenis van dat woord ‘partij’ uit te komen. Dat leidde mij naar een verhelderd begrip omdat dat woord – je zou er in eerste aanleg niet aan denken – ook feest, fuif, festijn of festiviteit kan betekenen. Wat op enige wijze wel te rijmen valt en de ogenschijnlijke paradox die in die woordencombinaties besloten is, oplost. Maar dat neemt evenwel niet weg dat het gebruik van ‘partij’ in dat genoemde verband, bij mij blijft wringen, omdat het voor mijn gevoel nergens op slaat. Nou ja, laten we het maar houden op de tang op een varken. Omdat fraai toch echt anders is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes. Bookmark de permalink .

2 reacties op Van de partij….

  1. sjogkel zegt:

    Inderdaad wel grappig hoe wij dat hier gebruiken, in Duitsland daar heb je feier, fest, spiel, party als het om spel, sport en vermaak gaat en om gewelddadigheden bijvoorbeeld vechtpartij dan haakt men af en hebben ze het over een Schlägerei, andere talen zie ik het ook niet doen. Slachtpartij in het Engels is slaughter. We zijn uniek.

  2. Sjoerd zegt:

    Dan hebben we het ook nog over een trouwpartij. Maar je hebt gelijk, klinken doet het eigenlijk niet. En een vechtpartij of schietpartij associëren met een feestje is ook niet handig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s