Contador versus Strootman

Eigenlijk had dit een lofzang op Alberto Contador moeten worden, op zijn professionaliteit, op de wijze waarop hij zijn beroep, zijn sport, het professionele wielrennen beoefent. Tot de laatste snik kan er gerust gezegd worden, nu hij aangekondigd heeft om na afloop van de Vuelta van dit jaar zijn fiets definitief aan de wilgen te hangen. Hij vindt het mooi geweest met zijn 34 jaar. Zijn presteren in de huidige Vuelta is namelijk nog altijd zo eclatant dat daarin voldoende rechtvaardiging gelegen zou zijn om de loftrompet op hem te steken. Maar zo’n eerbetoon krijgt eens te meer gewicht als ze ook nog eens in een uitgebreider perspectief en tegen een volstrekt andere achtergrond wordt geplaatst. Omdat dan alleen des te meer blijkt wat voor een voorbeeldig sportman en professional Contador is geweest, die zovele miljoenen wielerfans met zijn strijdlust ladingen vol plezier heeft bezorgd. Vandaar dat het beste eerst maar eens de omgekeerde wereld belicht moet worden, om de grootsheid van Contadors presteren nog meer op waarde te kunnen schatten. In dat licht bezien kwam het goed uit dat op dezelfde dag dat Contador op weg naar Antequera weer eens zijn duivels ontbond, elf Nederlandse profvoetballers een absolute wanprestatie leverden tegen het Franse voetbalelftal.

Het contrast met de dadendrang van Contador kon niet groter en pijnlijker tot uiting komen, met middenvelder Kevin Strootman als de volmaakte tegenvoeter, als de persoonlijke belichaming van onkunde, lamlendigheid en desinteresse. Een ondermaatsheid die bij hem voor de zoveelste keer dat hij voor Oranje uitkwam, te zien was. En dat voor een speler die een vedette in de Italiaanse voetbalcompetitie heet te zijn en daarnaar dan ook vorstelijk wordt beloond met een salarisstrook die hij met gemak naast die van Contador zal kunnen leggen. Waarmee dan ook meteen iedere verdere vergelijking stopt, moet stoppen om Contador niet diep te beledigen dan wel het grootste onrecht en tekort te doen. Terwijl daardoor ook meteen nog duidelijker wordt wat beleving in de topsport wel niet vermag en tot welke hoogten prestaties daardoor gedreven worden. Met Albert Contador als het nog altijd springlevende bewijs ervan, waartegen de futiliteit van een over het paard getilde voetballer als Strootman schril afsteekt, om nog maar te zwijgen van diens beleving die zich beperkt tot verongelijktheid. Oftewel, hoe plezier en presteren zich verhouden tot chagrijn en er niks van bakken en er dus niet eens meer van de beste van twee werelden gesproken mag worden. Eenvoudigweg omdat ze totaal niets met elkaar te maken hebben.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Contador versus Strootman

 1. Mack zegt:

  Nu kent ik Contador verder niet, behalve dat hij een bekende wielrenner is, want anders zou ik zijn naam niet kennen, maar Strootman is een lamzak. Net als de meeste andere matige voetballers die naar het buitenland gaan voor geld. Kijk Robben, Sneijder en Van Persie hebben nog wel iets in het buitenland te zoeken. Maar een Blind of een Cillisen, sjonge jonge zeg. Was gewoon hier gebleven.

 2. Sjoerd zegt:

  Oordelen en veroordelen is altijd makkelijk als je aan de kant zit. Bekijk het eens van de positieve kant. Al die miljoenen Fransen die gekeken hebben, hebben een superavond gehad….
  In Nederland kijkt toch geen hond meer naar Oranje.

  • robschimmert zegt:

   Ik heb gisteren een supermiddag gehad dankzij de oude krijger Contador. Een positief voorbeeld voor iedereen, sporter, supporter of gewoon toeschouwer. En een schouderklopje voor de Nederlandse voetballers omdat ze het Franse volk zo’n fijne avond hebben bezorgd, lukt mij niet, omdat het voor mij de omgekeerde wereld zou zijn. Dan maar iets minder positief…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s