Aan de vooravond van 2017

Het jaar zit er bijna op. Het geschikte moment om alles dat er de afgelopen driehonderdzestig dagen is gepasseerd nog eens op een rijtje te zetten. Maar dat is  makkelijker gezegd dan gedaan. Want die hele periode overziend, en dan met name kijkend naar de grote gebeurtenissen en proberend daar een lijn in te ontdekken, moet ik concluderen dat er mij het nodige boven de pet is gegaan. IK krijg zelfs het gevoel dat ik de greep erop aan het kwijtraken ben. Natuurlijk kan ik de andere kant opkijken en het mijn tijd laten duren, maar dat is toch in strijd met de wijze waarop ik in het leven sta. Dus niks na mij de zondvloed en dus zoveel als het gaat mee blijven doen en proberen de vinger overal achter te krijgen. Zoals gezegd heeft me dat de voorbije twaalf maanden de nodige moeite gekost en is me dat meer dan eens niet gelukt. Zodat ik nu met de nodige onzekerheid en een akelig voorgevoel zit. Zonder  in complotdenken te vervallen ben ik langzamerhand wel op het punt gekomen om mij allerminst op mijn gemak te voelen bij een figuur als Poetin. Allereerst en voor alles KGB’er, in welke dienst hij jarenlang gepokt en gemazeld is, dus alle trucs, intriges en opzetjes heeft geleerd en ook zal begaan, omdat hij al doende geleerd heeft om nooit scrupules te hebben. In de vijftien jaar dat hij in Rusland aan de macht is, hebben we met al die facetten van zijn persoonlijkheid kennis kunnen maken, en vooral de laatste jaren en nog het meest in 2016. De Krim, de Donbass, de bombardementen op Aleppo. Stuk voor stuk staaltjes van zijn machtspolitiek denken dat gericht is op herstel van een Russische heerschappij.
Wat onder andere inhoudt geopolitiek gemarchandeer met als enige doel destabilisering van de bestaande orde rondom Rusland, om langs die weg tot uitbreiding van de invloedssfeer van dat land te komen. En tot nu toe blijft hij dat straffeloos doen, in die zin dat hij hier en daar tegen sancties aanloopt. Het neemt echter niet weg dat slinksheid aan hem blijft kleven. Denk aan de dopingschandalen waarin de Russische sport tot haar nek zit. Om nog te zwijgen van de bezigheden van hackers die duidelijk van Russische bodem opereerden, zonder dat Poetin hen iets in de weg legde. Kortom, hoe kwalijk de geur rond Poetin is, behoeft nauwelijks betoog. Des te verwonderlijker is het dat hij zo goed ligt bij de reeks van populisten die bezig zijn de wind in de zeilen te krijgen en met hun anti – EU – sentiment die Poetin zo openlijk in de kaart spelen. Noem ze maar op: Orban in Hongarije, Le Pen in Frankrijk, Wilders in Nederland, Trump in de VS, geen van hen uitgezonderd, proberen maar wat graag in het gevlei bij Poetin te komen, die natuurlijk geen nee zegt tegen zulke vijfde kolonisten die bereid zijn om dat ene front dat Europa is, volledig te slechten. En met welk doel? Om hun eigen land sterker te maken, het terug te geven aan het volk? Als ik het niet begreep, moest ik er echt om lachen. Alleen houd ik nu mijn hart vast. En omdat het niet lijkt te veranderen, zie ik 2017, verkiezingsjaar, met angst en beven tegemoet.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Aan de vooravond van 2017

  1. Mack zegt:

    Wat Poetin betreft deel ik je mening niet. Het is niet realistisch om te denken dat Rusland een westerse democratie wil zijn, net als vele niet westerse landen. De mensen daar moeten niks van onze manier van leven hebben, dus waarom zouden ze ook proberen alles democratisch uit te praten? Wat betreft de verkiezingen, die social media hebben er toch aardig toe bijgedragen dat we straks met populisten zitten opgescheept. Gelukkig zijn die net als de sociale media, veel geschreeuw, weinig wol. Daarbij is Wilders hier in Nederland stukken fatsoenlijker dan Trump in Amerika. Tenminste, in zijn aanloop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s