Pleidooi voor de veldwachter

Los van het feit of de roep om meer blauw op straat daadwerkelijk gehoor heeft gekregen, blijft het feit staan dat het nog altijd zoeken is als naar een speld in een hooiberg wanneer je een politieagent in levende lijve wil zien. Ik hoor ze wel eens in hun auto met sirene en zwaailicht aan voorbij komen of ik zie er wel eens een op een motor met 160 kilometer per uur op de autoweg passeren. Maar vraag me niet hoe zo’n vertegenwoordiger van de sterke arm van de overheid er in het echt uit ziet. Ze zijn nooit en te nimmer in velden of wegen te bekennen, schuil als ze lijken te gaan achter 112. Waar ze blijkbaar op afroep en in noodgevallen beschikbaar zijn, hoewel je dan ook nog meestal een kwartier geduld hebt te betrachten. Van preventie of toezicht op de openbare ruimte is allang geen sprake meer. Althans hier op mijn dorp kunnen we, zolang als ik mij dat herinner, naar de aanwezigheid van oom agent gewoonweg fluiten. De veldwachter, de opperwachtmeester, de grijze adjudant, vertrouweling van de gemeenschap, is niet meer. Waarmee het gevoel van veiligheid ook op de loop lijkt te zijn gegaan en verwording en uitholling van de rechtspraktijk en handhaving van de wetgeving alleen maar meer aan de orde blijken te zijn.
Correct gedrag in het verkeer doet er niet meer toe omdat overtreding van de regels ongestraft blijft. Kwam daar veertig, vijftig jaar geleden eens om. Haalde het niet in je hoofd om zonder brandend achterlicht in het duister te rijden of op de fiets geen richting aan te geven. Voordat je het wist, had je hem plakken en was een bekeuring jouw deel, inclusief de lastige gang huiswaarts waar je dat moeilijke verhaal ook nog eens moest vertellen. Met de gerede kans dat je daar het gelijk ook niet aan je zijde vond, dus je opnieuw voor schut voelde staan. Zo werkte dat toen. En welbeschouwd in ieders voordeel. Omdat met die ogenschijnlijk onbenullige puntjes op de i, onbenullig vanuit ons huidig perspectief bekeken, de rust en de zekerheid voor en in een gemeenschap geborgd bleven, omdat men aldus min of meer wist waar men aan toe was. O tijden, o zeden, wat zijn jullie veranderd en vraag mij niet waarom. Want het is uiteraard opnieuw zoiets als de kwestie van de kip of het ei. Waarbij ik meer en meer geneigd ben te veronderstellen dat het toch niet zo gek zou zijn om die ouderwetse agent terug naar af, dus naar de mensenwereld te brengen. Desnoods met wat extra geld erbij, alleen maar om een nieuw begin mogelijk te maken. Want wie wil er nou geen rust en veiligheid?
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Pleidooi voor de veldwachter

 1. nielshagen zegt:

  Wat zou precies de bijdrage van de veldwachten moeten zijn?
  Nederland is heden ten dage nooit zo veilig geweest (objectief). Het probleem zit hem veel meer in het veiligheidsgevoel dat nogal eens aangetast wordt. Negatieve beelden uit de media worden één op één gekopieerd naar de werkelijkheid, waardoor men achter elke boom een struikrover ziet. Ongetwijfeld kun je dat oplossen door in elke wijk een surveillant rond te laten lopen. Veel veiliger gaat het daar echter niet van worden. Wat wel werkt? Media beter laten informeren over en mensen bewust maken van feiten over veiligheid. Ook een veldwachter houdt in negen van de tien gevallen een misdaad niet tegen. Schijnveiligheid die vooral geld kost. Dat geld kun je beter in zaken steken waardoor mensen überhaupt niet erover nadenken om iets verkeerds te doen.

  • robschimmert zegt:

   Maar dat laatste is een lange weg. Daarom liever die oom agent die twee keer per dag te zien is en daarmee wellicht goedkoper is dan dat hele netwerk van opbouw -, buurt -, jongeren – en cultureel werkers dat nooit zoden aan de dijk heeft gezet.

 2. sjoerd zegt:

  Ik kan me hier wel in vinden. Gewoon meneer agent die door de straten wandelt zou al een hele verbetering zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s