Een idee uit Duitsland

Een mening over het vluchtelingenvraagstuk en de wijze waarop Europa en Duitsland daarmee omgaan is één, maar is natuurlijk niks waard en gedoemd tot vrijblijvendheid, als daar niet een idee op volgt hoe het dan wel zou moeten. Vandaar dat op de hier gisteren geplaatste mening uit Duitsland logischerwijs een voorstel volgt over hoe en wat er zou moeten gebeuren, dat gewoon geformuleerd kon worden door ‘out of the box’ te denken. Omdat er zonder dat nooit iets van de grond komt. Met de volgende gedachte dus als resultaat:
Het betekent zoveel als weer opnieuw beginnen met Europa en wel bij de landen, waar de mentaliteit, de sociale voorzieningen en de cultuur op eenzelfde lijn liggen: Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk. Deze landen worden samen één land. De officiële taal wordt Engels. Onze huidige talen zijn dan hoogstens nog dialecten. Dit land, Europa, heeft dan in een keer ca. 120 miljoen inwoners. Uit en door deze 120 miljoen wordt een kabinet gekozen. Binnen de grenzen van dat nieuwe land gelden dezelfde wetten en rechten. Waarmee veel geld wordt bespaard omdat alle ministeries in de onderscheiden landen wegvallen, er wordt ook geprofiteerd van een uniform rentesysteem, eenzelfde gezondheidssysteem en onderwijssysteem, een eenduidige asielpolitiek etc. Het wordt even attractief om in Zweden te wonen als in Oosterijk en er worden ook geen uitzonderingregels meer gemaakt zoals we dat nu voor Groot Brittanië zien gebeuren. Solidariteit wordt een belangrijke zuil voor de opbouw van een nieuw Europa. Langzaam aan kan daarna onderhandeld en geinvesteerd worden om een ander land op te nemen in dit nieuwe Europa. Belangrijk daarbij, is dat het nieuwe Europa niet meer zo snel mag groeien als het “oude Europa”.
De Engelse taal moet koste wat kost gehandhaafd blijven, zoals de bereidheid om een bestaand kabinet te accepteren uitgesproken behoort te worden. Alle systemen moeten op elkaar worden aangepast en alle nationale gedachten losgelaten. In circa 100 jaar hebben we dan een continent “Europa” met als taal Engels, en een uniform bestel van Zweden tot en met Portugal. We kunnen uit 500 miljoen mensen de slimste, beste en meest charismatische president/premier/kanselier (geef het maar een naam!) kiezen, zonder dat daarbij een achterhaald verkiezingssysteem als in de USA gebruikt wordt. Lokale voordelen kunnen makkelijk omgezet worden in continentaal nut. Denk daarbij aan zonnepanelen en – collectoren in Zuid-Europa, aan windenergie in Noord-Europa en noem maar op. Dat Europa daarmee wereldmacht nummer 1 wordt, hoeft geen betoog, zoals de gedachte aan de zekerheid van het behalen van het wereldkampioenschap voetbal toch ook een op zijn minst lonkend perspectief is! Ikzelf vind het bij elkaar een mooie gedachte, ook al zal ik het zelf en misschien onze kinderen niet meer meemaken. Hoe we tot die tijd de vluchtelingscrisis oplossen, ik weet het helaas ook niet…. Maar in een nieuw Europa is Angela Merkel’s visie gegarandeerd mogelijk: namelijk vluchtelingen verdelen over en integreren met die 500 miljoen Europeanen!

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld. Bookmark de permalink .

Een reactie op Een idee uit Duitsland

  1. wim raven zegt:

    Ik zou heel graag in Europa wonen. Maar vrijwel niemand kent toch Engels? En Duitsland is zo heel veel groter dan die andere landjes, dat wil dan de baas spelen. Keep on dreaming…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s