Het hellend Nederlands vlak

Of het nou een glijdende schaal is of een hellend vlak waarop we ons gezamenlijk bevinden, kan maar het beste in het midden gelaten worden. Maar dat er wat met het maatschappelijk klimaat in Nederland aan de hand is, dat het in dertig jaar tijd een forse verschuiving heeft ondergaan, is een feit dat onomstotelijk vast staat en dat best mag verontrusten, te meer omdat er nauwelijks een haan naar kraait. In al die jaren trouwens niet, terwijl er toch telkens weer grenzen werden overschreden die tot voordien volgens de communis opinio niet geslecht mochten en konden worden. Waardoor het ene na het andere taboe is gesneuveld en tolerantie en vrijheid momenteel een totaal andere gevoelswaarde en invulling krijgen dan dertig jaar terug voor mogelijk werd gehouden. Met dank aan Janmaat die nog als paria en clown in zijn tijd gold, maar ondertussen met zijn rabiate gedachten wel het pad effende voor figuren als Fortuyn en Wilders die inmiddels door te velen op het schild worden geheven omdat zij zo goed de gedachten van de man van de straat weten te vertolken. Alsof dat de leidraad voor politiek of een ideologie zou moeten zijn. Maar zelfs die twijfel, die vraag zijn wij al gepasseerd, waardoor we nu zover zijn gekomen dat serieus de gedachte wordt geopperd om die zo verguisde Janmaat langzamerhand in ere te herstellen, te rehabiliteren omdat hem met zijn uitgesproken discriminatoir gedachtengoed zoveel te kort zou zijn gedaan. Want dat is de realiteit van Nederland vandaag aan de dag.

Met xenofobie en eigen volk eerst als breder geaccepteerde begrippen en leidende beginsels in de politiek. Dat is de weg die dit land lijkt te zijn ingeslagen, daarheen gegidst door de populisten die bij gebrek aan een eigen idee of inzicht, dus maar leentjebuur hebben gespeeld bij de borreltafel en de dorpspomp. Waarmee de wereld, zo vertrouwd als ze was met een politiek die de lijnen voor een samenleving uitzette, op zijn kop is gezet en de weg in moreel opzicht kwijt lijkt te zijn geraakt. Cynisme heerst en het eigen belang wordt met de grootst mogelijke kapitalen geschreven en is eigenlijk al in het geding als iets of iemand niet direct als bekend of vertrouwd wordt herkend. Veiligheid en zekerheid lijken als nooit tevoren op de tocht te staan, terwijl we het collectief nooit zo goed en rijkelijk hebben gehad. Oorzaak moet wel zijn dat ontbrekend perspectief, dat vergezicht op een toekomst, waaraan ambities en houvast ontleend kunnen worden en in het schetsen waarvan met name links zo uitblonk tot de eeuwwisseling om daarna de ideologische veren af te schudden en de kiezer verder in de kou te laten staan. Totdat deze weer een aangrijpingspunt vond in de hand van Fortuyn en Wilders om de toekomst daarmee tegemoet te gaan. Met verder lak aan het hellend vlak waarop Nederland aldus terecht is gekomen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Het hellend Nederlands vlak

 1. math zegt:

  Maar Rob, welk toekomstperspectief zie jij dan? Waar staan we over vijf jaar? Over vijftig jaar?

  • robschimmert zegt:

   Ik verwacht van politieke ideologen en filosofen een schets van de wijze waarop onze samenleving over vijf, vijftien, vijftig jaar ingericht moet worden. Niet laissez – faire, laissez – aller om te zien waar vervolgens het schip strandt. Want als we zo verder gaan, zonder sturing en richtsnoer, dan belooft de Fyra – catastrofe nog maar een lullig voorproefje te zijn van wat ons aan politieke en bestuurlijke chaos en anarchie te wachten staat. Ambitie dus, een idee, een principe zou weer welkom zijn en dat dan graag doorweven van ethiek, normen en waarden in plaats van niks met daarin als rode draad het eigen belang, egocentrisme en materialisme.

   • Dhyan zegt:

    Dat zei ik eerder ook al, het ontbreekt aan een plan, de gevolgen, het inzicht. Daar gaan die achterlijke overheidsspotjes hoe wij ons hebben te verhouden tot de omstandigheden echt geen verandering in brengen. De moraal is al lang een gepasseerd station het komt nu aan op bewustwording.

 2. Mack zegt:

  Maar doe niet net of het onverdraagzame aan autochtone Nederlanders alleen ligt. De afgelopen 30 jaar is er ook veel onverdraagzaamheid onder allochtonen de maatschappij in geslopen.

  • robschimmert zegt:

   Mij gaat het om het proces van de afgelopen dertig jaar, waarin allochtonenook net zo geparticipeerd hebben. Het gaat om het wij en zij. Het is het verhaal van de Nederlandse samenleving als dat ene geheel.

   • Mack zegt:

    Maar als je het over Janmaat, Fortyun en Wilders hebt, bedoel je toch duidelijk het Nederlandse blanke deel wat de schuld heeft.

    • robschimmert zegt:

     Het is geen kwestie van schuldvraag, hoogstens van duiding van een ontwikkeling in de samenleving, waarbij de eerste aanzetten tot radicalisering en verschuiving naar rechts bij het autochtone deel van de bevolking was te zien. Aan allochtone zijde zie je die verharding en verschuiving na de eeuwwisseling optreden. Dat zijn de feiten.

    • Mack zegt:

     Met dank aan Janmaat die nog….dat is toch de schuld neerleggen?

 3. Dhyan zegt:

  Wilders en Fortuyn zijn niet de leidraad voor politiek of de ideologie maar zijn de leidraad voor de democratie. Ze verwoorden, c..q. verwoordden de stem van het volk en dat is waar democratie ten principale dan ook over gaat, het heet volksvertegenwoordiging. Geconstateerd kan worden dat het maatschappelijk draagvlak voor de politieke uitvoering onverminderd nul is maar dat ze stug door gaan dit land verder af te brokkelen. En dat zet meer en meer extreme krachten in werking die je nu dan ook alom ziet. Als de politiek ze blijft negeren dan hebben we een burgeroorlog.

  • robschimmert zegt:

   Dat heet dus populisme, verwoorden wat het volk vindt of verondersteld wordt te vinden. Het heeft dus nul komma nul met ideologie of gedachtengoed te maken.

   • Mack zegt:

    Maar zo kun je het als PVV of LPF dus nooit goed doen, omdat hun gedachtengoed per definitie tot populisme wordt gebombardeerd. Populisme is toch verwoorden wat het volk graag hoort? Belastingverlagingen? Brood en spelen? Verzorgingsstaat?

    • robschimmert zegt:

     Mag ik het ridiculiseren? Als het volk Frans Bauer als premier wil, dan wordt hij dat en is dat de ultieme vorm van democratie. Maar bij mij gaat het toch echt over ideologie als richtsnoer om de samenleving te ordenen en daarvoor dient het democratisch proces.

    • Mack zegt:

     Jazeker dat mag. Dat verheldert het voor mij wel. In Amerika zijn ze al zover dat Arnold Schwarzenegger gouvereur werd.

    • Dhyan zegt:

     De huidige premier is een aanfluiting en Frans Bauer zou het beslist niet minder doen, we hebben wat betreft de huidige premier gelukkig een volksvertegenwoordiging die hem in het gareel houdt. Hij, Reagan was eens een gewezen filmacteur die president werd van Amerika en een dochter van een deelnemer in de militaire juntaregering van Argentinië werd koningin van Nederland. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

   • Dhyan zegt:

    Het is de vraag nu waar je de oorzaak wilt leggen, zijn dat nou de overdraagzamen of is dat de politiek die zonder ruggespraak met de kennelijke wensen van het volk maar van alles door de strot blijft duwen. Als ze jou maar voldoende afknijpen ga je ook naar lucht happen.

 4. math zegt:

  In Duitsland is het enthousiasme en inzet van vele vrijwilligers momenteel fors aan het dalen wegens de overmatige brutaliteit, agressief gedrag en de minachting voor de (onreine) vrouwen
  door de vluchtelingen, waarvan ca. 75 % mannen tussen 20 en 45 jaar zijn.
  Over verdraagzaamheid een tolerantie gesproken. Ligt aan veel intolerantie geen religie ten grondslag? Mijn tolerantie reikt tot de intolerantie van de ander.
  Bovendien melden de Duitse media dat inmiddels al tienduizenden vluchtelingen van de radar verdwenen zijn. In Stade bij Hamburg heeft zich een jongen van 10 jaar zonder enige ouder of begeleider uit Syrie gemeld.
  Wanneer de lager opgeleiden ( Frans Bauer en SBS6 aanhangers) geen stem mogen hebben, moeten we dan toch weer terug naar de aristocratie van de oude Grieken?

  • Dhyan zegt:

   Het wordt steeds erger, hier dichtbij is een asielzoekerscentrum met Syrische vluchtelingen die zich onbeschoft gedragen en ik heb een overbuurvrouw met een getinte huidskleur die al tientallen jaren Nederlandse is en terwijl ze altijd vriendelijk is bejegend in de supermarkt nu ook al met scepsis wordt bekeken. Waar zijn we aan begonnen?

 5. fialas zegt:

  het gros van de verhalen over wangedrag van vluchtelingen berust op kletspraat die via de sociale media als een soort virus door het land gaat. Dit is menselijk, zo gaan die dingen. Na de Machtübernahme in Duitsland deden daar gelijksoortige verhalen over wangedrag van joden de ronde. De joodse baas, de joodse handelsman, de joodse dokter, de joodse leraar…..allemaal geile viespeuken, geldwolven, bedriegers, afzetters. De burger kon er geen genoeg van krijgen. (bron is wijlen mijn Duitse schoonmoeder, die toen al in Nederland woonde en mij later vertelde over haar verbijstering daarover, hoe ze zich had geschaamd voor haar eigen Duitsers).

  • Dhyan zegt:

   Man dat wil alleen maar zeggen dat het propagandamechanisme om een reden te hebben om die Juden beseitigen zu können. Er zijn de goeden niet te na gesproken altijd nog weer degenen die gastvrijheid misbruiken. Persoonlijk vind ik het nogal gevaarlijk oorlog getraumatiseerden die hun hele leven lang begeleiding blijven behoeven in grote getale naar Nederland te halen. Maar we zullen zien wat de consequenties zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s