Een dagje Münster

Het is nog steeds bon ton om naar Berlijn te gaan. Het blijft the place to be. Je moet er geweest zijn, omdat het er gebeurt. Komt bij dat Duitsland as such ook hotter than hot aan het worden is, dankzij grootmoedige Angela, die met haar tolerantie het voorbeeld geeft, waardoor de Duitse hoofdstad noodzakelijkerwijs het epicentrum is en blijft voor alles en iedereen die ertoe wil doen. Het heeft wel tot gevolg dat veel dat evenzeer in Duitsland de moeite waard is, over het hoofd gezien wordt door de sneltreinvaart waarmee er richting Berlijn gesjeesd wordt. En zo zal men vanwege die allerijl een meer dan interessante stad als het Westfaalse Münster links laten liggen. Volkomen ten onrechte, heb ik afgelopen zaterdag gemerkt toen ik er na daar ongeveer dertig jaar geleden te zijn geweest, weer terugkwam en nu een stad aantrof die qua schoonheid en elegantie Berlijn zeker naar de kroon stak, mede als uitvloeisel van haar rijk en bewogen verleden. Waarbij dat Münster munster-prinzipalmarkt_originalals duidelijk voordeel heeft dat haar binnenstad compact, overzichtelijk en beloopbaar is. Zodat je als bezoeker met een overnachting in een van de goede hotels ter plaatse de gelegenheid alleszins hebt om al haar fraais te kunnen bekijken.

Haar Rathuis, de Dom met daarvoor de spectaculaire Domplatz plus nog enkele kerken in de direkte nabijheid die ook in de vroege Middeleeuwen tot stand kwamen. Een tweetal grote musea, waarvan er een geheel ingericht is met het grafisch wek van Picasso, de grote universiteit en het royale stadspark even buiten het stadscentrum aan de Aasee completeren het aantrekkelijke profiel van de stad Münster, die mij dus absoluut bekoorde en nog meer verraste omdat het beeld dat ik er nog van had, dateerde van dertig jaar terug, maar het in de verste verte niet haalde bij wat ik anno 2015 ervan voorgeschoteld kreeg. Want dat was een stad die werkelijk niet te versmaden is en door mij ook wordt geprefereerd boven het erop gelijkende Trier, waar ook meer dan genoeg te zien en te beleven is, maar tegelijk toch wat minder elegant en afgemaakt oogt dan Münster. En gegeven het feit dat deze Duitse parel van stedenschoon zo dichtbij Nederland ligt, ter hoogte van Winterswijk en Enschede, zou dat een reden te meer moeten zijn om er een zaterdag of zondag aan te wijden. Omdat het beslist de moeite loont en eigenlijk een gang naar Berlijn bespaart, waar met veel meer inspanning eigenlijk evenveel van gelijke orde en schoonheid is te zien.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een dagje Münster

  1. sjoerd zegt:

    Je vindt het zeker niet erg dat Berlijn toch voor mij die plaats is om te zijn…

  2. Ximaar zegt:

    Zeker een mooie stad, maar ik heb dan ook geen ervaring met Berlijn. Als je dit mooi vind, dan kan ik ook Soest in NRW aanraden. Niet veel verder en met de Maas-Wuppertrein kan je eenvoudig van Venlo naar Hamm en dan nog een klein stukje met een ander boemeltje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s