Waterloo en amusement

Als iets mij de afgelopen week ongemak heeft bezorgd, dan is het wel de herdenking van de slag bij Waterloo, waarmee pagina’s krantenpapier op achtereenvolgende dagen werden gevuld. Afbeeldingen van voorbereidingen en repetities van het naspelen van die veldslag grijnsden mij toe. En alsof het nog niet op kon, werd ook nog vermeld dat er duizenden mensen als figuranten, als soldaten en wat al niet meer aan dat spektakel zouden meedoen. Oorlog, krijgsgeweld als amusement dat ook nog eens werd afgewikkeld onder de ogen van een aantal ingevlogen hoogwaardigheidsbekleders, waaronder onze eigen koning Willem Alexander, die het aldus van een meer dan officieel stempel voorzagen waardoor die paar honderdduizend toeschouwers zich ook geëxcuseerd wisten. Zo gek is het geworden en kan het ook worden als het maar lang genoeg geleden is.

In dit geval precies tweehonderd jaar, die volstaan om de oogkleppen bij iedereen aan te brengen en de ogen zelfs te sluiten voor het verwerpelijk krijgsbedrijf, dat dat karakter dus verliest als het maar lang genoeg geleden is en ook anders gekleed en uitgerust gaat, met mensen op het formaat van tinnen soldaatjes waar je gewoon mee kunt schuiven en spelen. Zodat als een en een twee is en de geschiedenis zich herhaalt, en waarom zou ze die wetmatigheid opeens verliezen, het dus in de lijn der verwachtingen ligt dat onze nazaten, drie, vier generaties verder, naar hartelust de slag bij Passendaele of aan de Somme of bij Verdun gaan naspelen, en zich daar zonder twijfel aan vergapen en mee zullen amuseren. En of Vera Brittain, de Engelse pacifiste die aan de basis stond van “Testament of youth”, die filmische aanklacht tegen het geweld van de Eerste Wereldoorlog, zich dan en daardoor in haar graf omdraait, zal hen een zorg zijn. Omdat je nu eenmaal je tijd moet doorkomen…..

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Waterloo en amusement

 1. Mack zegt:

  Ik ben het een keertje niet met je eens. Het is lang geleden en er hebben zich in de tussentijd al heel wat nieuwe oorlogen afgespeeld. Er is ook een liedje Waterloo, dat vrolijk gezongen wordt. Niemand kent meer iemand die bij de slag bij Waterloo is gesneuveld. Heel anders nog dan WOII.

 2. math zegt:

  Ik begrijp er ook niets van. Het enige wat ik op zijn plaats vind, is de film over de slag bij Waterloo. Enigszins kun je inleven in de verschrikkingen van toen. De ellende is vele malen massiever geweest.Ik ruik de stank niet, ik voel de honger en dorst niet , slapen in de open lucht in de zachte smerige modder doorweekt van regen, verkleumd van kou, uitgeput de volgende dag vechten als leeuwen voor een ideaal dat er niet meer is. In enkele uren tijd sneuvelen 11000 mannen van de laagste sociale klasse op een primitieve manier, 30.000 mannen met wonden die vuil zijn, amputaties die niet verdoofd worden, de rest van hun leven getraumatiseerd.

 3. L zegt:

  Mja, het is een aspect ervan waar je wel gelijk in hebt, van de ene kant. Van de andere kant is het wel belangrijk om zo’n historische gebeurtenis in de herinnering te houden en dat effect heeft zo’n re-enactment wel. Wat eigenlijk minder belicht wordt is dat Napoleon, alhoewel zelf uiteindelijk ook een dictator, eigenlijk toch vooral vernietigd moest worden in opdracht van diverse traditionele monarchieën, iets waar Napoleon van oorsprong als uitvloeisel van de Franse Revolutie terecht tegen in opstand kwam. Napoleon heeft ook veel zinnige wetgeving doorgevoerd waar veel van de wetserse wetgeving nog steeds op gebaseerd is. Blijft staan dat deze toch zeker briljante man degenereerde tot een oorlogszuchtige machtswellusteling. maar de geallieerden die hem versloegen waren zelf ook bepaald niet al te nobel.

 4. L zegt:

  Ja Math, die aspecten worden inderdaad al helemaal niet belicht, van de meeste oorlogen niet en in de meeste films niet.

 5. L zegt:

  Wat ik me al bijna helemaal niet kan voorstellen is hoe het ongeveer tot aan die tijd, maar ook in de Eerste Wereldoorlog nog, afgrijselijke man-tegen-mangevechten zijn geweest. Hoe men tientallen eeuwen lang mensen toch altijd zover heeft weten te krijgen om dergelijke dingen te doen…

 6. Dhyan zegt:

  `Dat neemt niet weg dat het tot primitief volksvermaak is verheven waar Willem Alex het boegbeeld van is geworden.

 7. sjoerd zegt:

  Over de doden niets dan goed, maar die draaien zich echt niet om in hun graf. Zonder deze aandacht verslapt de geschiedenis die kinderen op school niet meer leren.

 8. pjotr zegt:

  Wat helaas vaak vergeten wordt (en door de Fransen ontkend!) is, dat Napoleon met zijn oorlogsvoering in Europa zo’n 10 miljoen doden en een ontelbaar aantal gewonden heeft veroorzaakt. Pas 100 jaar later in de 1e en 2e wereldoorlog en in Rusland hebben regiems zoveel ellende veroorzaakt. Het is goed om blij te zijn over het einde van die moordpartijen. Hoe je die herdenkt is een tweede; daarover kun je van smaak verschillen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s