Ontspoorde normaliteit

Het menselijk vernuft en de verbeelding blijken oneindig. Wekelijks dienen zich daarvan hier de bewijzen aan, hoewel ook het tekort of het misverstand wel eens part en deel kunnen hebben aan zo’n ontsporing van de normaliteit, die de lezer verder alleen maar kan verbazen. Daarvan vandaag weer drie staaltjes die er wat betreft uitzonderlijkheid ook weer mogen wezen:

Een brief die 22 januari 1877 op de bus is gedaan in het Noord-Franse dorp Sains-du-Nord is deze week bezorgd bij een bewoonster van het naburige dorp Trélon. De geadresseerde leeft niet meer, maar de brief kwam bij een achterkleinkind van hem terecht, de tachtiger Thérèse Pailla. Pailla kon tot haar spijt de krant niet veel over haar overgrootvader, Amand Pailla, vertellen. Hij overleed in 1897. Wel wist ze dat haar familie in 1616 vanuit het noordwesten van Spanje in Trélon is neergestreken. De Franse posterijen hebben een onderzoek aangekondigd naar de late bezorging. De brief was naar verluidt op 23 januari 1877 wel aangekomen in het postkantoor van Trélon. Wat er daarna is gebeurd, is nog onduidelijk.

Een Chinese man heeft de populaire Chinese actrice Zhao Wei aangeklaagd omdat zij hem in een televisieprogramma te intens heeft aangekeken. De klager zou door het kijken naar de blik van Wei ‘geestelijke schade’ hebben opgelopen. Zhao Wei is één van de grootste en populairste sterren in China. Zij zou de getergde kijker haar intense blik hebben toegeworpen in het programma Tiger Mom, die vanaf mei op de nationale televisie te zien is. De serie vertelt over een echtpaar dat verschilt van mening over de opvoeding van hun dochter. Nieuwe regels voor het aanklagen van personen in China maken het sinds 1 mei vrijwel onmogelijk voor de rechtbank om dit soort claims af te wijzen.Dit heeft de afgelopen maand geleid tot een toename van 29 procent van aanklachten van deze strekking, in vergelijking met dezelfde periode in 2014. Justitie heeft in mei iets meer dan 1 miljoen van dit soort claims in behandeling moeten nemen. Het Chinese hooggerechtshof heeft de aanklacht veroordeeld en stelt dat dit een voorbeeld is van burgers die misbruik maken hun recht.

De Universiteit van Melbourne gaat het Eurovisie Songfestival gebruiken als studieobject. Alle eerstejaars kunnen volgend schooljaar het vak ‘Eurovisions’ volgen. Het keuzevak behandelt aan de hand van songfestivalnummers de Europese geschiedenis en gewoonten, zo meldt de universiteit. De kunstfaculteit heeft het vak ontwikkeld omdat Australië, waar het Songfestival mateloos populair is, dit jaar eenmalig aan het evenement mocht deelnemen. De organisatie had hiertoe besloten vanwege de zestigste verjaardag van het liedjesfestijn. Zanger Guy Sebastian behaalde de vijfde plaats. “Het Eurovisie Songfestival is meer dan een zangwedstrijd”, stelt de universiteit. “Het is een kritische arena waarin politieke en culturele ideeën uit heel Europa zichzelf in de kijker kunnen spelen. Het gaat allemaal om strategie: welke allianties worden er gesloten? Wie geeft Oekraïne dit jaar 12 punten en waarom?” Onderwerpen die aan bod komen in de cursus ‘Eurovisions’ zijn de opkomst van de Europese Unie, integratie in Europa, de wijze waarop landen zich binnen de EU profileren en de verschillen in culturele diversiteit tussen de landen. “Wie het Eurovisie Songfestival kent, kent Europa.” De cursus beslaat 170 lesuren. Studenten die het vak willen afronden, moeten twee essays schrijven en een presentatie van een kwartier houden. Of Trijntje Oosterhuis, die namens Nederland dit jaar deelnam aan de wedstrijd, aan bod komt, is niet bekend.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ontspoorde normaliteit

  1. sjoerd zegt:

    Tsja, wat moet je daarvan zeggen, inderdaad ontspoord…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s