Amsterdamse treurigheid

Iedere keer als ik weer in Amsterdam kom, zakt mij de moed alleen maar verder in de schoenen. Met telkens dezelfde konklusie dat iedere minuut er doorgebracht, eigenlijk verloren tijd zou zijn, als mijn drie dochters er niet hun heil hadden gevonden. Waardoor ik er niet aan ontkom om op gezette tijden toch richting ’s lands hoofdstad te gaan. Maar zoals al gezegd, niet echt met blij gemoed, vanwege de onmetelijke drukte, de verkeerschaos met de menigten aan fietsers in een dubieuze hoofdrol en nog het meest door de drukkende omgeving, die je als bezoeker al niet toelacht, maar waarin je ook nog naarstig moet zoeken naar de schoonheid die ooit door de bouwers ervan beoogd moet zijn. Ik zal niet in herhaling treden en ook niet de koeien uit de sloten halen die in het verleden in dit log dat lot al vaker hebben moeten ondergaan. Ik wijs op een ander aspect dat evenzo een plaats verdient in mijn klaagzangenboek over Amsterdam. Dat is die onvermijdelijke treurnis die bij deze stad schijnt te moeten horen en die haar ultieme verschijningsvorm krijgt op dagen dat de regen met bakken uit de hemel komt en een wolkendek de hele stad omspant, terwijl het voortdurend omlaag dreigt te komen, drachtig als het is van alle regen die het wel moet lossen. Uiteraard wordt dat wolkentapijt alsmaar opgejaagd en aangeblazen door een Noordwestenwind, die bomen slechts kan laten zwiepen en de eenzaamheid van fietsers juist dan accentueert en onderstreept, als ze het verdomt om te gaan liggen.

Zo’n dag was het overduidelijk gisteren, met de troosteloosheid van het grootsteeds leven, de misère ervan die voor eens en voor altijd helder werd op onzalige plekken als het van der Pekplein in Amsterdam – Noord en de Derde Kostverlorenkade in het Oude Westen van de stad, die er stil en nat en verwaaid bij lagen te wezen. Zonder dat er door alle geparkeerde auto’s en fietsen een doorkomen aan was, als je daar al in die sombere woningbouw van het begin van de twintigste eeuw tenminste moest zijn. Voor je lol kom je er namelijk niet, tenzij je daar woont bij gebrek aan een betaalbare woning elders, in het groen, iets onder de zon en met ruimte om er adem te halen. Een beeld dat je trouwens verspreid over de hele stad tegenkomt, die smalst denkbare straatjes en wegen waarvan iedere vierkante meter benut wordt als parkeerplaats dan wel om fietsen te stallen en te stapelen naar het niveau van een ogenschijnlijke schroothoop. Waarin Amsterdam dus omkomt en die blijkbaar aanvaardt, omdat de prioriteiten voor leefbaarheid elders schijnen te moeten liggen. In ieder geval is het wel zo dat als hier het hemelwater met bakken naar beneden komt, het summum van treurnis snel wordt bereikt of weer levend gemaakt. Waarna het voor de bezoeker aan de hoofdstad ‘zonneklaar’ is dat hij er goed aan doet om zo snel mogelijk een goed heenkomen te zoeken. Omdat geluk ver weg lijkt in dit oord van onzaligheid.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Amsterdamse treurigheid

 1. sjoerd zegt:

  Amsterdam is ook nooit mijn stad geweest. Utrecht komt dichter in de buurt.

 2. Rob Alberts zegt:

  Toch woon ik hier nu al weer jaren met veel plezier!

  Regenachtige groet,

 3. Mack zegt:

  Kom er te weinig om dit te kunnen bevestigen, ik vind elke stad vrij triest als het regent.

 4. hanneke zegt:

  Ik ben er jaren niet geweest. Als je dochters zich er alle drie prettig voelen, zal het wel meevallen.

 5. Emigrant zegt:

  Ik heb er een kwart eeuw gewoond, maar ben eruit gegroeid. Er was altijd zo weinig plek.

 6. Ernst zegt:

  Ik zal je maar niet vragen voor onze nieuwe VVV-folder 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s