Mijn oorlogsverleden

Als je in 1943 geboren bent, mag je jezelf een kind van de oorlog noemen. Waarmee het verder ook ophoudt. Want wat weet ik nou zelf van die jaren? Wat heb ik er van aan den lijve ondervonden? Als het om mijn eigen herinnering gaat, moet ik nul op het rekwest geven. Ik weet er niets van en kan slechts putten uit wat mij via de overlevering heeft bereikt, via mijn ouders dus. En dat is per saldo toch betrekkelijk weinig. Op een of andere manier moet het leven zich voor hen in die oorlogsjaren in Culemborg tamelijk geruisloos, hoewel steeds met alle zorgen om het bestaan, hebben voltrokken. Vlak nadat ze in mei 1942 waren getrouwd, gingen ze in dat stadje, dat geïsoleerd aan de Lek lag, wonen omdat mijn vader daar bij Gispen werkte. Door dat isolement met een lastige bereikbaarheid kende Culemborg een behoorlijk naar binnen gerichte cultuur, met een bevolking die bepaald op zichzelf was. Wat zich in die oorlogstijd alleen maar versterkte. Zodat niemand daar op mijn ouders, afkomstig als ze uit Amsterdam en Rotterdam waren, zat te wachten. Ze moesten het daar dus zelf zien te rooien en aansluiting proberen te realiseren. Want daarmee maakte je het je wel wat makkelijker in de strijd om het bestaan die toen des te harder moest worden gestreden en waarin helemaal niets cadeau werd gegeven. In die ambiance en onder die voorwaarden werd ik dus in de plaatselijke Sint Anna Kapelstraat op nummer zeventien in het najaar van 1943 geboren.

Met een vader die in die tijd door tussenkomst van zijn werkgever niet te werk werd gesteld in Duitsland, maar ’s nachts wel wacht moest lopen op de spoordijk, waarover de railverbinding tussen Utrecht en Den Bosch liep. En een jong gezin dat al meteen extra belast werd met de inkwartiering van Duitse soldaten, die weliswaar zo nu en dan voor de extraatjes zorgden in de levensmiddelenvoorziening omdat die steeds nijpender werd en een alsmaar eenzijdiger karakter kreeg. Met als gevolg dat ik het vaker met bruine bonen moest doen, die er wel voor zorgden dat ik in mijn eerste twee levensjaren getuige de paar foto’s die ik ervan heb mogen zien, meer dan welgedaan oogde. Met daarnaast nog als enig vermeldenswaardig feit ten aanzien van mijn oorlogsverleden dat ik onaangedaan en bijna blakend in de vroege voorjaarszon oorgetuige moet zijn geweest van het heftig bombardement dat vroeg in 1944 op de spoorbrug bij Culemborg plaats vond. Op zo’n twee kilometer afstand van de plek waar ik in mijn kinderwagen, mij nog van geen enkel kwaad bewust, alleen maar lag te soezen, zelfs onwetend van alle woelingen om mij heen en die dus geen enkel spoor in mijn geheugen hebben nagelaten. Zoals mijn ouders ook over bleven gaan tot de orde van de dag en eigenlijk het boek van hun oorlog snel gesloten hebben en ook hielden. Zodat ik ook via hen er bijna niets van te weten ben gekomen en het altijd een bijna blinde vlek is gebleven, met logisch genoeg een gebrek aan spannende oorlogsverhalen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Mijn oorlogsverleden

  1. Anoniem zegt:

    Mooi verwoord.

  2. sjoerd zegt:

    Ik heb hem niet meegemaakt en ken ook alleen maar de verhalen van mijn ouders en grootouders. Een van mijn Opa’s zat in het verzet en is net voordat de oorlog was afgelopen opgepakt en op transport gezet. Gelukkig heeft dat transport de eindbestemming niet bereikt.

  3. L zegt:

    In Culemborg zaten ook veel NSB’ers geloof ik, dat zal het ook niet makkelijk hebben gemaakt voor je ouders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s