De zaken van de Beer

De onverkwikkelijke affaire rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg blijkt een aaneenschakeling te zijn van list en bedrog, met in de absolute hoofdrol in al die kwade zaken en als onbetwist draaipunt in de hele geschiedenis, de oud – direkteur van Veolia, René de Beer, de man die jarenlang aan het hoofd heeft gestaan van dat bedrijf dat in die provincie het stads -, streek – en railvervoer verzorgde. Toen de concessie van Veolia op haar eind liep en er een nieuwe aanbesteding stond aan te komen, stapte de Beer vrijwillig op. Met tranen in de ogen en een brok in de keel tijdens zijn afscheidsspeech die 32a3295hij op 29 april 2014 hield, begon hij met een toneelstuk dat naar nu blijkt zijn weerga niet kende. In een afscheidsinterview in Dagblad de Limburg vertelde hij dat hij aan een nieuwe uitdaging toe was, dus met twee vrienden een softwarebedrijf startte dat programma’s zou gaan maken om gemeenten en zorgverzekeraars te helpen. Tegelijk had hij achteraf dus bezien ook nog een andere agenda bij de hand, die vertelde dat hij vlak voor dit interview de top van een concurrerende openbaar vervoer – onderneming die naast Veolia ook een gooi naar de concessie in Limburg wilde doen, op de hoogte had gesteld van de voorwaarden waaronder hij zich via een extern adviesbureau zou laten inhuren om aan het biedingsteam van dat bedrijf voluit ondersteuning te kunnen verlenen. De Beer ontving daarvoor een jaarsalaris van 207.000 euro met inbegrip van een lease-auto, terwijl het ontbreken van een pensioenstorting zou worden opgelost met een extra storting.

Bovendien werd de Beer de functie van statutair directeur van die onderneming in het vooruitzicht gesteld als de biedingen en aanbesteding succesvol zouden verlopen. En wat betreft de werking van het voor de Beer geldende concurrentiebeding, tot een jaar na het einde van zijn dienstverband bij Veolia, zou hij ook uit de wind worden gehouden door de belofte van die concurrent van Veolia om een eventuele boete bij ontdekking van zijn overtreding voor haar rekening te nemen. Waarvoor als enige tegenprestatie van hem dus werd verwacht de levering van relevante en gevoelige kengetallen die betrekking hadden op de bedrijfsvoering van zijn vroegere bedrijf Veolia. En zo geschiedde dus ook en had Abellio, want dat was de naam van dat bedrijf, al voor de aftrap van de aanbesteding een afgetekende voorsprong op de concurrentie, die toen al het nakijken had en nooit meer een serieuze kans heeft kunnen maken. Wat dus de hele geschiedenis was met al haar feiten die tot hier spreken, maar bepaald niet alles duidelijk maken. Omdat er genoeg vragen overblijven, met als overheersende die ene, namelijk wat die de Beer heeft bezield. Hoe kan iemand die nota bene stevige banen in het openbaar vervoer heeft gehad, zozeer ontsporen of het zicht op de werkelijkheid en zijn eigen plaats daarin volledig kwijt raken? Het moet overschatting van zichzelf en onderschatting van alle krachten en processen die zich buiten hem afspeelden, zijn geweest. En dat gevoegd bij zijn evident kwade trouw en deloyaliteit, behalve dus ten opzichte van zichzelf, deden een giftige cocktail ontstaan waarvan die de Beer denkelijk zijn laatste slok heeft genomen. Want hem zullen we vast nooit meer zien.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De zaken van de Beer

 1. Anoniem zegt:

  Ben benieuwd wie hem de uitpuilende zakken leeg maakt.

 2. Dhyan zegt:

  Er zijn mensen die, naar het concept van de partijen in de politiek, elkaar de hand boven het hoofd houden en dus makkelijk geld verdienen dan wel door getoonde loyaliteit altijd verzekerd zijn van een volgende nieuwe lucratieve baan. Zoals die er zijn bij internationale betrekkingen en commissies van toonaangevende naties, benoemd worden als Commissaris van de koningin of burgemeester en zonder daar uitputtend in te zijn, het Europees gedoe in Brussel en bestuursbaantjes bij de waterschappen en andere instituten waar de overheid een vinger in de pap wil.

 3. André Dan-maar-zo zegt:

  Wijzen naar de Beer gaat de NS-top ook erg makkelijk af. Alsof NS dit niet tot in de puntjes heeft gefaciliteerd. Van Veolia hoef je al helemaal geen loyaliteit te verwachten, dat voelde de Beer ook goed aan. Toen het de NS-top te heet onder de voeten werd, moest de rode loper weer snel naar binnen en was de Beer een mooi slachtoffer. Probleem opgelost, met de NS-top is niets mis die wassen hun handen in onschuld.

 4. sjoerd zegt:

  Mij rest de vraag hoe iemand zo stom kan zijn.

 5. Emigrant zegt:

  En wordt deze man op de een of andere manier gestraft, of was het allemaal nog net legaal wat hij deed?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s