Staatsieportretten

Zonder de kunstrecensent uit te willen hangen, moet het wel van mijn hart dat je toch mooi de pineut bent als je koning van Nederland bent en je daarom zo hoog nodig geportretteerd moet worden. Althans als je het afmeet naar het resultaat waar Willem Alexander na een jaar koningschap nu voor de rest van zijn regeerperiode mee opgezadeld zit. De foto van Rineke Dijkstra kan er nog mee door, maar wie had er anders verwacht gelet op de faam van die fotografe. Maar daarmee houdt het goede nieuws rond de staatsieportretten wel op. Want je zal maar door respektievelijk de dames van Dongen en Otten geschilderd zijn op een wijze zoals zij het staatshoofd zagen. Dan ben je er mooi klaar mee omdat je voor het oog van de natie wel op de minst flatteuze wijze vereeuwigd bent en dan ook nog op een manier waar de komende jaren overal tegenaan gekeken moet worden. Zie er als willoos slachtoffer, want dat was Willem Alexander ondanks zijn door geboorte verworven positie toch wel, nog maar verheugd van te worden. Ik ben in elk geval blij dat ik ook wat dit aangaat niet in zijn schoenen sta, omdat hij in feite gewoon voor joker is gezet.

DIJKSTRAOTTENVANDONGEN

 

 

 

 

Of moeten we het gezien alle praatjes, verklaringen en toelichtingen van beide dames ook nog mooi vinden wat ze van zijn hoofd hebben weten te bakken. Mag ik het een aanfluiting noemen en tegelijk een halfslachtige poging tot gelijkenis waarmee het staatshoofd, de koning, en daarmee in feite het hele land lelijk te kijk is gezet. Omdat er in weerwil van alle stevige selekties blijkbaar niets beters te fabriceren is van het hoofd dat ons staatshoofd heeft. Wie anders gelooft, mag het meteen zeggen, zeker als ik de plank met mijn mening mis zou slaan. Waar ik overigens ook nog aan toe moet voegen dat ik met die Willem Alexander ook nog zwaar te doen heb. Want of hij die portretten nou mooi vind of niet, hij zal ze hogelijk dienen te waarderen en beide schilderessen vanzelfsprekend lof moeten toezwaaien. Dat is nu eenmaal dat door geboorte verkregen voorrecht, die hem zelfs nog verhindert om te bewegen, te spreken en te denken zoals hij dat wil in zijn glazen huis waar wij met zijn allen zo nodig naar moeten kijken en er ook alsmaar wat van willen vinden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur. Bookmark de permalink .

3 reacties op Staatsieportretten

  1. Hanneke zegt:

    Wij noemden de portretten ook al drie keer niks.

  2. sjoerd zegt:

    Ik vind de foto ook waardeloos, dan ben je je reputatie toch meteen kwijt.

  3. Emigrant zegt:

    Is je al opgevallen dat er op de nieuwe muntjes een streepje door hem heenloopt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s