Tekens van een nieuwe wereld

De omwentelingen in de informatietechnologie en de groei in communicatiemogelijkheden bezorgen mij steeds vaker angstvisioenen. Want om te weten waar het heen gaat, hoef je alleen maar de goede signalen op te pikken van radio, tv en de sociale media om de voorafschaduwing van een nieuwe wereld daarin te kunnen ontdekken. Zo zullen onze manieren zonder twijfel worden en die kant holt onze beschaving gegarandeerd op. Geen twijfel over mogelijk dat Geer en Goor trendsettend zijn als zij zich met hun ranzigheid verzekerd weten van dik 2 miljoen kijkers, die er kennelijk behoefte aan hebben. Die zich erin willen herkennen of bevestigd weten. Waarmee ordinair zowel maatgevend als richtinggevend is. Zoals ook het publiekelijk afbranden van mensen geaccepteerd is, ongeacht de wijze waarop dit gebeurt of wie het aangaat. Miljoenen mensen zijn er getuige van zonder verder een kik te geven of boe of bah te zeggen. Moet allemaal kunnen, zal wel de stemming zijn en tegelijk de norm voor modern leven, voelen en denken. Maar het kan allemaal nog heviger en steviger zoals die vent laat zien die tijdens de Miljoenenjacht al 125.000 euro binnenviste.

Hij voelde zich echter tekort gedaan omdat de klapper van vijf miljoen hem wenkte en binnen zijn bereik was. Zodat het wat hem betreft logisch was dat hij de programmamakers in rechte ging betrekken, dus een kort geding aan de broek lapte. Omdat genoeg nooit genoeg is en hebzucht tot deugd is verheven. Met ten slotte nog de bijdrage van de sociale media aan ons aller toekomstig geluk en een betere wereld. Waarover de mensen in het Groningse Haren al sinds een half jaar mee kunnen praten en die zich in hun ervaringswereld sinds gisteren vergezeld weten van Trijntje Oosterhuis die ook haar bekomst zal hebben gekregen van het effect van de sociale media. Want roep maar eens op om te liken via Facebook met de toezegging van 1 euro premie per keer om dan te merken dat je uiteindelijk voor 250.000 euro in het krijt blijk te staan bij al die enthousiastelingen die het vervolgens niet pikken als je die toezegging niet geheel waarmaakt. Dan kom je niet weg met de kwalificatie van narcist, maar word je minstens voor rotte vis, hoer of nog erger uitgemaakt. Welkom in de nieuwe wereld die ik dus in mijn somberste momenten zie en die de mijne zeker niet is en ook nooit zal worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Tekens van een nieuwe wereld

 1. sjoerd zegt:

  Als je met de billen bloot gaat zoals Trijntje, dan moet je daar ook de consequenties van dragen en kun je een ongelofelijke trap onder je kont krijgen.

 2. Mack zegt:

  Ik zie het ook somber in. De wereld lijkt vol horken te zitten. Maar ja, wat wil je ook? Als iemand een keer zijn nek uitsteekt wordt hij ook belachelijk gemaakt, dus we vragen er ook wel zelf om. Het is zonder twijfel de welvaart die ons dit heeft gebracht. Door de welvaart gaan mensen zich vreemd gedragen. Er lopen momenteel zoveel kwartjes rond die als dubbeltje geboren zijn, terwijl dat volgens het spreekwoord helemaal niet kan. Het zijn dus geen echte kwartjes, ze doen zich alleen zo voor. Het wordt tijd voor massale ontmaskering.

 3. Mack zegt:

  En wat Trijntje betreft: dom, naïef, maar is het nu zo erg? Of moesten mensen hun woede kwijt omdat ze dachten een manier gevonden te hebben om gratis te geven, maar gratis bleek niet te bestaan.

 4. Emigrant zegt:

  Er zijn toch hoop ik nog rechters die zo’n bijna-winnaar gewoon uitlachen en de klacht niet ontvankelijk verklaren?

 5. Ximaar zegt:

  Gewoon de waan van de dag die uitvergroot wordt door de media. Zij denken dat wij dergelijk nieuws willen weten en dat het meer reclame-inkomsten voor hun krant of RTV-station oplevert. Zelf zie ik dergelijk ‘nieuws’ liever weer terug richting roddelbladen en dat serieuzere kranten en zenders zich met betere zaken gaan bezighouden. Trijntje, Geer en Goor zoeken het wat dat betreft maar mooi zelf uit. Ik verkwansel daar mijn hersencellen niet aan en spoel zulke meuk in het Journaal of dergelijke direct door.

  Dat van die Postcodeloterij (Miljoenenjacht) zag ik toevallig in nieuwsuur en de advocaat deed daar een opmerkelijke uitlating. Natuurlijk probeert hij recht te halen voor zijn klant en zal daar zelf mogelijk ook aan verdienen. Maar hij zei ook dat de postcodeloterij een chantage-systeem is. Daar heeft ie volgens mij groot gelijk in. Mensen kopen loten omdat andere mensen dat ook in hun postcodegebeid doen. Op een bepaalde manier kan je dat als chantage zien. Probleem is echter dat dit totaal geen steekhoudend argument is voor zijn rechtzaak voor zijn client. Hij zei het puur uit frustratie en dat kwam erg onprofessioneel over. Toch zal hij dit met voorbedachte rade hebben gedaan en hoopt ie waarschijnlijk dat mensen beter na gaan denken over dit soort waardeloze loterijen.

 6. RadaR zegt:

  Niet voor de eerste keer hier een aanklacht tegen de verwoording van onze … onze ja wat eigenlijk? Ik beschouw zelf deze beestenbende allang niet meer als een maatschappij. Het is veel meer een kudde, die maar rond draaft, on the way to nowhere.. Voor ik het vergeet: de aanklacht is volkomen op zijn plek. Mijn enige persoonlijke redmiddel is te blijven speuren naar het sprankje licht wat ergens te ontdekken moet zijn. Soms denk ik iets te zien, dagen achter elkaar vind ik helemaal niets.

 7. Margo zegt:

  Ik sprak vandaag mijn kapper, ze is ruim drie weken naar Nepal geweest, voor het eerst, in haar eentje en zonder enige reservering what so ever. Ze heeft er oa een paar dagen in de bergen bij een familie gewoond en verder rondgetrokken. Ze had er willen blijven en had meer moeite zich hier weer aan de Nederlandse ‘beschaving’ aan te passen dan daar te wennen. Ik kan me dat heel goed voorstellen.

 8. math zegt:

  Kijk eens naar Arte, een verademing en sinds 8 oktober ieder werkdag op Ziggo “De universiteit van Nederland” met heldere colleges over de meest uiteenlopende onderwerpen door de beste hoogleraren van de klas. Paradijselijke eilanden in een woestenij van lompheid en onbeschoftheid
  door de minkukels uit de randstad. De buitenlandse zenders zijn per definitie een oase van rust, beleefdheid en fatsoen.
  Beslist aanklikken: http://www.universiteit van nederland
  en dan op “colleges”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s