Weer stilte na het Wilhelmus?

Om die dooddoener voor te zijn, zeg ik maar alvast dat ook ik een aan/uit – knop op mijn radio heb, waar ik dus veelvuldig gebruik van maak. Ik huldig de stilte, ik stel haar op hoge prijs waardoor ik maar al te goed weet dat je daarvoor zeker niet bij de zenders van de Nederlandse publieke omroep moet zijn. Die zes, die wij ons in de loop der jaren hebben gepermitteerd en aangemeten, geven namelijk stuk voor stuk vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week geluid, in alle soorten en maten en toonaarden. Je behoefte aan muziek, gepraat, lawaai en wat dies meer zij kan niet zo gek zijn, of er wordt wel door Hilversum in voorzien. Er wordt constant geleverd. Wat vaker de vraag oproept voor hoeveel luisteraars dat wel mag zijn en in hoeverre de nachtuitzendingen op die zes publieke radiozenders nog enige relevantie hebben en in wensen voorzien. Niemand die mij hoeft wijs te maken dat hier niet kolossaal aan verspilling van overheidsgelden wordt gedaan. Want hoeveel zielen worden er tussen twaalf uur ’s nachts en zeven uur ’s ochtends nou echt op hun wenken bediend?

Wie durft er in alle ernst te beweren dat daar zes verschillende radiozenders voor nodig zijn? Zo veelomvattend en scherp gedefinieerd zijn de behoeften heus niet van al diegenen die onze 24 – uurs economie gaande houden en daarvoor nachtdiensten draaien. Wie dan werkt, zit bepaald niet op diepgang of de nuance wachten. Er mag in dat tijdvak gerust wat muzikaal leven in de brouwerij gebracht worden zonder dat dat nou hooggestemd of verfijnd hoeft te zijn. Met als het enige en meest serieuze alternatief de stilte, die in die uren ook best op wat Hilversumse zenders mocht klinken, al was het alleen om te laten horen hoe welluidend die ook kan zijn. Wat dan per saldo en bottom line als prettige bijkomstigheid heeft dat het zwijgen van vier zenders ook nog tot besparingen leidt. Waardoor het Wilhelmus ’s avonds laat bij het einde van de uitzendingen weer kan opklinken en we zo terugkeren naar de tijd dat diezelfde stilte nog kollektief in acht genomen en gehuldigd werd, terwijl je dat nu als individu maar moet zien te bewerkstelligen. Omdat de ouwe trouwe radio nog alleen maar onophoudelijk kan doortetteren.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Weer stilte na het Wilhelmus?

  1. Mack zegt:

    Het is mooi dat we het meegemaakt hebben, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren. Ik weet niet wat de mensen tot inzicht gaat brengen. Of kan het altijd maar zo doorgaan en is de mensheid bestand tegen meer meer meer. Ik vrees van niet. Zoals je nu veel meer gekken hebt dan vroeger, zo zullen er in de toekomst veel meer zijn dan nu. Uiteindelijk is iedereen gek.

  2. pjotr zegt:

    Goed idee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s