Een eeuwig perspectief

Zou ik met de kennis en nog meer de ervaring van nu de zekerheid, of liever gezegd de kans van een op drie, geboden willen krijgen dat ik honderd word? En zou ik in de schoenen willen staan van die vrouwen die nu geboren worden en een kans van een op twee hebben dat ze het jaar 2113 halen? Ik moet er eigenlijk niet aan denken, hoewel ik de konfrontatie met een dergelijke prognose natuurlijk wel spannend vind. Maar of ik de kans zou aangrijpen, staat wat mij betreft nog heel erg te bezien als ik alle vooruitzichten in zo’n voorgespiegeld leven van een eeuw ga inkleuren, rekening houdend met de kennis dus van nu. Blijft er dan wel een wenkend en uitnodigend perspectief over, vraag ik mij dan af. Waarbij zich in mijn vergezicht twee gedachtenlijnen aftekenen. Allereerst de breed-maatschappelijke, de mondiale, waarin nog altijd niet die extreme klimaat – en milieuveranderingen zoals die worden voorzien, van tafel zijn en daarmee wel degelijk een wissel trekken op de kwaliteit van het bestaan in onze lage landen. Met daarnaast de verwachting van ingrijpende veranderingen in de economische en dus politieke en machtsverhoudingen in de wereld. Waarbij het Westen toch steeds meer aan de kant zal komen te staan en meer de hand op moet houden bij gebrek aan grondstoffen en hulpbronnen, met als gevolg dat de tijd van het rijke Westen voorgoed gedaan zal zijn en Europa in de internationale verhoudingen een stukken ondergeschikter rol zal moeten spelen.

Niet dat schraalhans daardoor keukenmeester zal worden, maar het zal veel minder botertje aan de boom zijn, met inkomensdalingen en schralere pensioenen, onder andere door de groeiende vergrijzing met de langere levensduur. Waar nog langer werken niet of nauwelijks tegen helpt, terwijl dat meer dan logisch zal zijn met een dusdanig verlengde levensverwachting. AOW op je vijfenzeventigste lijkt dan meer dan logisch met daaraan voorafgaand een leven van arbeid dat wel vijftig jaar duurt en moet duren om een oudedagsvoorziening betaalbaar en op enig niveau te houden. Moet ik dat wel willen als ik weet dat ik honderd word, maar tegelijk er staat op kan maken dat de kans dat ik getroffen word door een welvaartsziekte als kanker, een hart – of herseninfarct alleen maar groter word, nog afgezien van het feit dat Alzheimer dan nog nadrukkelijker op de loer zal liggen? Wat bij elkaar opgeteld en welbeschouwd het vooruitzicht op een gemankeerde of vegetatieve oude dag, dus het tegendeel van dat Zwitserleven op een golfresort in de Algarve, alleen maar doet toenemen. Zodat ik er verder niet zo heel lang over hoef na te denken om te bedanken voor die eer om op die manier en in die tijd en omstandigheden honderd te worden, zoals zelfs die kans van een op drie op dat eeuwig perspectief niet aan mij is besteed.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Een eeuwig perspectief

 1. sjoerd zegt:

  nog even en dan daalt de bevolkingsgroei nog meer, maar daar moeten we 71 jaar op wachten voordat dat effect heeft op de AOW. Waar ik over zes jaar van hoop te gaan genieten. Maar of het dan genieten wordt ?

 2. Mack zegt:

  Dit vind ik nou een negatieve benadering. Je hebt geen keuze als je nu geboren wordt, en je kunt toch niet in de toekomst kijken. Er zijn ook negatieve voorspellingen geweest voor deze tijd, die zijn niet uitgekomen of de voorspelling wordt uitgesteld. En over honderd jaar zullen we zien dat de wonderen de wereld nog niet uit waren.

  • robschimmert zegt:

   Je verwacht toch niet dat ik jubel als ik per saldo te vaak een tranendal zie waar ik dan honderd jaar getuige van moet zijn. Want neem maar van mij aan dat het met het vorderen der jaren, en zeker na de zeventig, er over het algemeen niet echt leuker op wordt en dat het feest dan allang voorbij is.

   • Mack zegt:

    Dat valt me wel een beetje tegen ja. Ik hoor ook mensen, Margo bijvoorbeeld die zegt dat het nog nooit zo leuk is geweest als na haar zestigste.

    • Mack zegt:

     Trouwens, dat heb ik van jou ook wel eens gehoord, dat de jaren na je pensionering zo goed waren. Of begrijp of begreep ik je verkeerd?

 3. robschimmert zegt:

  Dat klopt helemaal. Die eerste jaren zijn de beste jaren van mijn leven geweest. Maar je merkt dat toch langzamerhand sleet begint op te treden, fysieke ongemakken, etc. Ik moet er niet aan denken wanneer ik dit proces, en dan nog eens in een steeds heviger mate, dertig jaar lang nog moet meemaken. Mij dus niet gezien.

 4. math zegt:

  Maar jullie gaan uit van hetzelfde verouderingsproces zoals we dat nu kennen. Maar het zal lukken om dit proces te vertragen en misschien deels stop te zetten en dan wenken heel andere perspectieven, die ik graag zou willen meemaken. Wij zijn en voelen ons al twintig jaar jonger dan onze ouders, maar de generatie die nu geboren wordt is straks met honderd jaar fysiek en geestelijk in de conditie van de huidige vijftiger. En dan is het perspectief heel anders. De hersenen en ervaring stoppen dan niet en de wijsheid neemt toe.

  • robschimmert zegt:

   Wishful thinking. Want stel dat de wetenschap dit allemaal mogelijk maakt, hoe zit het dan met de randvoorwaarden voor ons bestaan. De schaarste aan grondstoffen en hulpbronnen? Water bijvoorbeeld? Of worden we dat probleem ook de baas en wordt alles maakbaar, met als voornaamste vraag: ten koste van wat? Ik hoef het dus niet mee te maken. Waarmee ik mij overigens niet tot een cultuurpessimist verklaar. Maar er zijn wel grenzen aan de groei en onze mogelijkheden.

 5. math zegt:

  De overbevolking moet afnemen, kinderen zijn dan niet bepaald een voorwaarde voor een verzorgde oude dag. We krijgen een ander wereldbeeld en een ander denken over goden en het hiernamaals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s