Heerlense escapades in China

Er wordt wat afgereisd tegenwoordig. De Nederlandse handelsdelegaties buitelen over elkaar bij het afstropen van de hele wereld om maar investeerders op te sporen, belangstelling bij bedrijven elders te winnen om hun geld naar ons land te brengen of om op een of andere manier een samenwerking met ons aan te gaan. Dat lijkt de laatste jaren meer en meer usance geworden zoals ook het beeld van de samenstelling van die gezelschappen van hotemetoten – want dat zijn het allemaal wel of vinden ze van zichzelf – alsmaar meer overheerst wordt door vertegenwoordigers van locale en regionale overheden, die hun kans schoon zien om er ook eens uit te breken zonder dat het ze wat kost. Want het zijn uiteraard wel gemeenschapsgelden die hiervoor worden benut, althans bronnen en geldmiddelen waarvan de herkomst niet helder is en vermoedelijk toch in de buurt van de belastingbetaler liggen. Waardoor je zou mogen verwachten dat al die reisjes toch iets zouden opleveren. Maar voorzover ik kan nagaan is het bij input in de vorm van het plezier van de deelnemers gebleven. Want een echte opbrengst heb ik er tot dusverre niet van teruggezien. Waardoor de nodige skepsis gerechtvaardigd is ten aanzien van een initiatief van een Heerlense woningcorporatie en het gemeentebestuur van datzelfde Heerlen om een handelsreis naar een Chinese stad, Nan’an, te maken teneinde daarmee zakelijke kontakten aan te knopen en eventueel er een stedenband mee aan te gaan.

Vager dan vaag, met zelfs gerede twijfels bij het bestaan van die stad. Want wie had er ooit van gehoord? Vager kan het dus haast niet, zodat er nauwelijks afgerekend kan worden op een te behalen resultaat bij een doelstelling die niet eens omschreven is. Waardoor het vermoeden van een plezierreisje alleen maar groter wordt, te meer omdat een van de leden van het gezelschap de direkteur van de Zuidlimburgse VVV, Anya Niewierra, blijkt te zijn. Zij gaat ter plekke onderzoeken (!) wat de mogelijkheden zijn om van Zuid – Limburg een uitvalsbasis te maken voor het groeiend aantal Chinese toeristen in West – Europa. Ambitieuzer kan het bijna niet, zeker niet als je daar als een representant van een andere planeet arriveert. Omdat de Chinezen daar haar vast niet anders zullen zien. Waarmee deze dame het natuurlijk dik voor mekaar heeft. Want zie maar eens met behulp van zo’n groot en vooral nietszeggend verhaal, op het resultaat waarvan je toch niet aangesproken kan worden, ook zo’n gratis reis voor jezelf te regelen. Dan heb je het dus wel helemaal gesnapt en ben je precies van deze tijd, als je met een grote mond en de juiste portie vrijblijvendheid kennelijk zulke stappen mag maken en in het voetspoor treedt van al die andere grootheden die zich voor hun Chinese escapades immers ook niet hoeven te verantwoorden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s