Zomergast Nelleke

De VPRO – uitzending ‘Zomergasten’ blijft ook na bijna vijfentwintig seizoenen spraakmakend. Met telkens per seizoen wisselende presentatoren en zes uiteenlopende persoonlijkheden als gasten blijkt het nog altijd een formule te zijn die stand houdt. Waarbij natuurlijk meespeelt dat kijkers per uitzending uiteraard wisselende verwachtingspatronen hebben waaraan wel of niet wordt voldaan. Dat is in feite de logische insteek voor mijn evaluatie van de ontmoeting van drie uur die Wilfried de Jong met schrijfster Nelleke Noordervliet had en waarvan ik gisterenavond getuige mocht zijn. Wat als een voorrecht klinkt en dat in feite ook was, maar dan meteen geheel voor rekening komt van Nelleke Noordervliet, die zich ontpopte als een causeur die steeds behartenswaardige dingen had te vertellen, ongeacht het onderwerp dat aan de orde kwam. Hoewel tegelijk ook weer gezegd moet worden dat zij nergens voor mijn gevoel het nellekeachterste van haar tong liet zien, wat de Jong viel aan te rekenen omdat hij nooit echt doorvroeg en ook vaker de aansluiting miste in de betogen en uiteenzettingen die Nelleke Noordervliet hield.

Het intellectueel verschil tussen beiden was toch te groot en kwam met name tot uitdrukking doordat de Jong vaker op de verkeerde momenten verkeerde vragen stelde omdat die zo in zijn draaiboek stonden. Hij was kennelijk zo geprepareerd dat elke uitweiding en afwijking daarvan, hem in de wielen reed en uit balans deed raken, met als gevolg de toch ongemakkelijke stiltes die dan konden ontstaan met een weifelende Wilfried en een beminnelijk lachende Nelleke, zoals bijvoorbeeld toen het muziekfragment met Jessye Norman was afgelopen. En daar waren dus meer staaltjes van te zien, die per saldo te herleiden waren tot de wereld van verschil die er toch bleek te bestaan tussen presentator en zomergast en die er ook toe heeft geleid dat ik lang niet alles over Nelleke Noordervliet te weten ben gekomen, in die zin dat de crisis waarin zij gedurende vijf jaar heeft verkeerd, in het geheel niet aan bod is gekomen Of is dat niet de bedoeling van Zomergasten? En heb ik dus het verkeerde verwachtingspatroon ten aanzien van gasten die alleen hun favoriete tv-avond komen samenstellen en daar wat over mogen babbelen?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Zomergast Nelleke

 1. math zegt:

  Viel mij ook op dat Wilfried de Jong niet volgde en met een “Ja” op een totaal ander onderwerp
  overstapte.

 2. Mack zegt:

  Misschien Hans Teeuwen als interviewer?

  • robschimmert zegt:

   Als je Zomergasten om zeep geholpen wil zien worden, dan wel…..

   • Mack zegt:

    Ja, maar De Jong mag ik graag, maar zijn interviewtechniek is toch niet van het niveau zomergasten vind ik. Ik denk dat Teeuwen het beter zou doen.

    • robschimmert zegt:

     Nee joh, Teeuwen heeft het te druk met zichzelf. Voor Zomergasten moet je toch interviewers van het niveau van Ischa, Theo van Gogh of Adriaan van Dis hebben. Een serieus alternatief naast hen zou ik momenteel niet weten. O ja, misschien Koen Verbraak, die nu de interviewserie met ondernemers doet op Nederland 2.

    • Mack zegt:

     Wat vond je dan van die eerste? Ik ben zijn naam kwijt, maar die er mee begonnen is. Peter van Ingen geloof ik. Ischa vond ik ook geweldig, stukken beter dan van Gogh, maar ik mocht van Gogh niet dus misschien niet objectief. Adriaan van Dis steekt er ook met kop en schouders bovenuit.

 3. robschimmert zegt:

  Peter van Ingen was inderdaad erg goed en gedegen. Maar er kleeft een bezwaar aan de man: hij neemt zichzelf wel bloedserieus, terwijl ik Zomergasten toch ook graag gebracht zie worden met af en toe die opgetrokken wenkbrauw.

 4. Margo zegt:

  Ben het eens met je analyse. Er zat meer in dan er uit kwam. Ischa kon vreselijk zijn in interviews, en ook van Gogh was zelf te veel aanwezig. Adriaan van Dis, die man moeten ze terughalen. Voor Zomergasten, Hier is… en boekprogramma’s. Peter van Ingen kan ik me niet zo goed meer herinneren, maar is inderdaad van de serieuzere.

 5. Ximaar zegt:

  Ik vond deze uitzending een stuk aantrekkelijker, maar dat kwam vooral door het fragment uit de Rotterdamse haven. Wilfried was voor dit interview misschien niet de juiste persoon. Mij maakt dat niet zoveel uit, hij laat in elk geval zijn gast in haar of zijn waarde en nmm gaat het om de gasten en niet om de presentator. Eigenlijk vind ik het een beetje zielig worden dat bij Zomergasten (dus ook bij eerdere afleveringen) de discussie vaak over de presentators ging. Bij andere programma’s staan presentators veel minder ter discussie, terwijl ik bijvoorbeeld Twan Huys of die van Tweebeke af en toe een ramp vind.

  Bij Wilfried de Jong viel me vooral op dat hij met de tijd van 3 uur goed wil uitkomen. Voor elk onderdeel zal tijd ingeruimd zijn en bij een live-uitzending is dat lastig. Daarnaast is de Jong eerder een beta dan een alpha itt zijn voorgangers. Het zou beter zijn als bij hem meer beta-gasten aan zouden schuiven, want die werden in het verleden nooit begrepen door zijn voorgangers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s