Stoner

Het gaat natuurlijk niet aan om hier nog eens te herhalen wat zoveel recensenten voor mij over ‘Stoner’ van John Williams hebben geschreven. Want dat het een prachtig boek is, weten we onder de hand wel. Aan dat unanieme oordeel heb ik niets toe te voegen. Relevanter is het om hier aan te halen wat het boek met mij deed, wat het in mij losmaakte. Omdat dat meer dan genoeg was, durf ik na lezing ervan gerust te stellen. Waarmee het zijn zin en betekenis voor mij afdoende heeft bewezen. En dus literatuur pur 9789048813834_1sang is gebleken. Dat mag toch wel gezegd worden als Williams met zijn eenvoudig en effectief taalgebruik zo dicht bij mij is gekomen, mij volmaakt heeft geraakt en door zijn beschrijving van de hoofdpersoon Stoner, van diens gedrag en levensgeschiedenis, een beeld heeft geschapen dat voor mij als een spiegel heeft gewerkt.

Met daarin de beperkingen en onvolkomenheden die geen mens vreemd kunnen zijn, althans voor mij op een rij en stuk voor stuk herkenbaar waren. Waardoor deze Stoner zo gewoon werd als wijzelf ook zijn. Met zijn ambities, zijn verkeerde keuzes, aanvankelijk succes, gekrenkte trots en de onmogelijke liefde die hem tegenover de wereld rondom plaatste. Kortom, het hele scala dat een mensenleven compleet en tegelijk ook zo onvoltooid maakt, met daarin de portie leed en die brokken geluk, welke altijd vluchtig en voorbijgaand blijken op het moment dat de balans wordt opgemaakt. Dat is wat dit boek en de schrijver ervan per saldo zo groot heeft gemaakt. Omdat hij dus met zijn verhaal voor mij alles dat ik tot nu toe heb geleefd en beleefd, nog eens trefzeker op een rijtje heeft gezet. En er zijn maar heel weinig auteurs die het hem kunnen nazeggen, dat hij in Stoner ieder mens heeft gezocht en getroffen. Mij op de eerste plaats.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Stoner

 1. Margo zegt:

  Ja, na Stoner valt ieder volgend boek tegen.

  • robschimmert zegt:

   Nou, dan heb ik nog wel een paar titels voor je die met gemak met ´Stoner´ kunnen wedijveren. Dat ook weer wel. Probeer maar eens ‘De Buddenbrooks’ van Thomas Mann, ‘De nacht der tijden’ van Antonio Munoz Molina, ‘De eeuwreiziger’ van Andres Neuman of ‘Leven en lot’ van Vasili Grossmann.

   • Margo zegt:

    Ik ken ook nog wel wat boeken die ik na uitlezen het beste boek ooit vond. Maar dit is anders, wat Nanos zegt, het had nog wel even door mogen gaan.

 2. Sjoerd zegt:

  Ik ken het boek niet, nee, ik zeg het verkeerd, ik heb het nog niet gelezen. Maar het maakt me wel nieuwsgierig.

 3. Nanos zegt:

  Ik heb het net uit. Helaas, want het had nog best even door mogen gaan. Het is echt een prachtig boek.

 4. Ik ben net begonnen aan het boek, tot nu toe een top lees ervaring. Maar ik had helemaal niet in de gaten dat het zo goed ontvangen was. Ik ga rustig door met lezen en zal proberen wat afstand te houden tot alle lof, kijken of het boek zelf me blijft boeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s