Oranjekoorts en Oranjeklanten

Het is gisteren ten overvloede nog eens bewezen. Er is maar heel weinig voor nodig om in Nederland de Oranjekoorts te laten uitbreken. De vorstin hoeft maar een keertje extra adem te halen of het land is in rep en roer, althans dat deel dat met het Oranjevirus is besmet. Wat dan met zoveel omhaal gepaard gaat op dat enkele moment dat er geen houden aan is en alle media meteen de registers open trekken en de beschikbare tijd maar al te gemakkelijk weten te vullen met dat leger Oranjeklanten dat dan altijd weer paraat is om op te draven. Waarvoor alles en iedereen wijkt. Met als gevolg dat alleen nog maar het geschal van loftrompetten te horen is en het vocabulaire al snel ingedikt wordt tot een paar woorden zoals geweldig, fantastisch, ongelooflijk en de menselijke soort nog vertegenwoordigd lijkt in dat ene exemplaar dat belichaamd wordt door die Erica Terpstra, bij wie het verstand inderdaad als sneeuw verdwijnt zodra zij dus het Oranjezonnetje daarop voelt schijnen. Geen zinnig woord komt er meer uit.

Hoogstens nog de koninklijke hoogheid of de majesteit waarover slechts in vervoering kan worden gesproken als ze al niet tot katzwijm vervalt. Waarmee de liefde voor het koninklijk huis het meest treffend in beeld schijnt te kunnen worden gebracht. Want zotter is het bijna niet te maken, zo over de top als gedrag blijkbaar kan zijn als Oranje, de koningin of de monarchie voor dit deel van de mensensoort zichtbaar wordt dat dan ook nog eens de kans krijgt om aan die idolatrie, die de normaliteit ver is gepasseerd, ruchtbaarheid te geven. Met geen ander gevolg dan dat je daar naar kijkend nog de pest zou kunnen krijgen aan die mensen die zich omgeven weten door zovele idioten zonder dat ze er zelf iets aan kunnen doen. Maar gelukkig ben ik zo argeloos niet, maar mij er wel van bewust dat we van dit hysterisch gedrag wel eens verlost kunnen zijn als we een president in dit land zouden hebben. Waarna de Oranjes ook bevrijd mogen ademhalen. Dat wordt ze door mij in ieder geval van harte gegund.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Oranjekoorts en Oranjeklanten

 1. Emigrant zegt:

  Ach, in een republiek gaan de idolatrie en de hysterie zich weer op andere dingen richten. Maar uitgeleefd zullen ze hoe dan ook worden, die neigingen. Welke ‘onkreukbare’ Nederlander zou je je als president kunnen voorstellen? Ik zie daar aan de top alleen maar erg banale mannetjes. Een volk dat erin geslaagd is Pim Fortuyn tot de beste Nederlander aller tijden te kiezen is toch alleen maar gebaat bij het toeval van de dobbelstenen en de erfelijkheid.

 2. Sjoerd zegt:

  gewoon willempie koning van Aruba maken en hier een president. Dan worden we er allemaal beter van.

 3. Mack zegt:

  Alsjeblieft zeg, een president. Je weet toch dat de beste landen ter wereld allemaal monarchieën zijn?

  • robschimmert zegt:

   Jordanie, Thailand, Marokko, Spanje? Nog meer? Japan?

   • Mack zegt:

    Marokko prima, Spanje uitstekend, Japan, de top. Zweden, Engeland, Denemarken, Monaco, Nederland, Belgie. Het enige land met een president dat kan wedijveren is Frankrijk.

    • robschimmert zegt:

     De helft van de bevolking is uit Marokko naar elders vertrokken, Spanje is het zorgenkind van de EU, Japan kent slechts tsunami’s en aardbevingen, Zweden heeft Abba en Zlatan opgeleverd, Monaco telt slechts belastingontduikers en Denemarken is de proeftuin voor Wilders geweest. Allemaal dankzij de monarchie. Want Engeland nemen we dus niet serieus.

    • Mack zegt:

     Ik vind het ook niet zo’n serieus antwoord. Ik voel me in elk geval prima onder de koningin, die toch vaak een goede uitwerking heeft op de geestelijke stabiliteit van een land. Zweden, Nederland, Denemarken, allemaal mooie rustige landen. Wilders wil ook een republiek.

   • Emigrant zegt:

    Japan weet ik niet, maar de andere landen die je noemt zijn niet ‘de beste landen ter wereld’ maar hebben wel duidelijk voordeel van hun koning.

 4. Nanos zegt:

  Met een president krijg je elke vier jaar nog eens extra verkiezingsgedoe, en bij wisseling van de wacht kunnen ze er dan elke paar jaar zoveel onzin uithalen als nu. Vooruit kijken, terugkijken en de mening vragen aan iedereen die al dan niet toevallig voor de lens komt. En wie zou dat dan moeten zijn, die president?

  • robschimmert zegt:

   Als de Duitsers dat op een normale manier kunnen invullen, al zeventig jaar lang, waarom zouden wij dat niet kunnen. Het gaat wel om een ceremonieel presidentschap, dus niet om een politiek opperhoofd zoals in de VS of in Frankrijk. Voor die eer kunnen we beter bedanken.

  • Ximaar zegt:

   In Duitsland wordt de president niet gekozen en er zijn wat landen met presidentschappen van 5 of meer jaren. (Denk aan de Castro’s 🙂 )

   En natuurlijk iemand die zich in alle bevolkingslagen heeft begeven. Helaas valt majoor Bozschhardt af, maar we hebben nog altijd Rob Oudkerk.

 5. Margo zegt:

  Die aanstellerij met dat bekakte stemmetje en die hermelijnen mantel en het woord ‘onderdanen’ versus ‘majesteit’, kijk als Alex en Maxima dat weten om te buigen tot een moderne monarchie, zonder sprookjesfactor, dan wacht ik nog even met de straat op gaan om tegen die poppenkast te protesteren.

 6. robschimmert zegt:

  @ Mack:
  Nou, met die geestelijke stabiliteit van ons land is het de laatste tien, twaalf jaar, ondanks dat het een monarchie was, toch vies tegen gevallen.

  • Mack zegt:

   Je doelt op de minderheid die op Fortuyn en Wilders heeft gestemd?

   • robschimmert zegt:

    Nee, ik heb het over de hypes die dag in dag uit over Nederland uitgerold worden waar honderdduizenden vaker overgevoelig voor blijken. Dat staat volkomen los van gedrag in stemhokjes en verkiezingsuitslagen, hoewel het er zijdelings mee te maken kan hebben.

    • Mack zegt:

     Maar zou dat in het buitenland niet zo zijn? Dat weten we natuurlijk niet. Ik kwam onlangs ook te weten dat in Zweden(!) het land en de treinverkeer platligt als er sneeuw valt.

 7. robschimmert zegt:

  Zweden is dus ook een monarchie……….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s