Een ommekeer in Den Haag?

Het lijkt er waarachtig op alsof in de Nederlandse politiek alles opeens op zijn plek begint te vallen. Door het juiste gevoel voor urgentie zouden de uitersten elkaar wel eens gevonden kunnen hebben. Sterker nog, omdat ze geen andere kant op konden nadat de kiezer hen tot elkaar veroordeeld had. Hoe moet de naderende overeenstemming tussen VVD en PvdA anders uitgelegd worden? En uit het feit dat dat akkoord in een voor Nederlandse begrippen recordtijd tot stand is gekomen – want ik ken alleen maar naoorlogse kabinetsformaties die maanden en maanden duurden – kan gevoeglijk opgemaakt worden dat het bij de stembus afgegeven signaal in elk geval ondubbelzinnig was en dus heel goed op waarde is geschat. We kunnen er alleen maar blij mee zijn, hoewel ik de huid van de beer nog altijd niet verkoop voordat hij echt geschoten is. Maar alle voortekenen beginnen er heel sterk op te wijzen dat we in de huidige crisis eindelijk weer eens stappen kunnen maken en het klein – politieke bier van de afgelopen tien jaar gelukkig eens achter ons zullen laten. Het ziet ernaar uit dat we met ons allen weer op de plek terecht zijn gekomen waar wij ons het beste voelden en waar problemen gewoon aangepakt en opgelost worden zonder dat het er toe doet of het nou door links of rechts gebeurt.

Als er maar iets gedaan wordt. Waar het nu alle schijn van heeft omdat blijkens geruchten en lekkages alles bespreekbaar is geworden zonder dat er nog gemaald wordt om gezichtsverlies. De hakken zijn uit het zand gehaald nu het landsbelang het nationaal debat domineert en daarmee een partijbelang direkt in de schaduw stelt. Wat de kiezer alleen maar tevreden mag stemmen. Er is heel goed naar hem geluisterd. De politiek heeft begrepen dat de man in de straat, dat men in het land het kiften, het gehakketak, de Haagse scoringsdrift volledig zat was omdat het werkelijk nul komma nul produceerde. Met de nu betoonde voortvarendheid zijn we er nog niet. Maar het lijkt mij wel geraden om het naderend coalitie-akkoord niet letter voor letter te beoordelen, maar te bezien waar het in grote lijnen toe leidt. En als dan blijkt dat het ons land weer op het goede spoor zet, is het voor mij verder allemaal goed en mogen Rutte cum suis hun gang gaan, omdat ik nu eenmaal weet dat ik niet in alle opzichten mijn zin kan krijgen. Als het er maar hier en daar wat van weg heeft, dan wil ik mijn mond voorlopig wel houden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een ommekeer in Den Haag?

  1. Mack zegt:

    Het gaat inderdaad voorspoedig. Prettig dat de heren eruit komen. Nu het beste van alletwee naar voren halen.

  2. Laurent zegt:

    Rutte is onder andere de grootste geworden door te beloven KEIHARD voor de hypotheekrente te blijven staan. Degene die het hardst durft te liegen wint dus. Ik gun de VVD nog wel een corruptieschandaal op het hoogste niveau.

  3. Mack zegt:

    Met de hypotheekrente was ook niks gebeurd als Rutte het in zijn eentje voor het zeggen had. En die halve procent per jaar zeg, dat is toch niks vergeleken bij een btw verhoging van 2%?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s