Voetreizen rond Schimmert

Een voetreis naar Rome of naar Santiago de Compostella zit er niet meer in. Zo realistisch moet ik wel naar mijn eigen mogelijkheden kijken. Dus zal ik andere wegen moeten zoeken om boete te doen of om mijn zinnen te verzetten. Gelukkig doen die mogelijkheden zich dicht bij mijn huis in Schimmert voor, waar ’s heren wegen zich verleidelijk in alle windrichtingen uitstrekken en waarachtig ook telkens een ander profiel aanbieden, zodat ik het maar voor het kiezen heb, afhankelijk van mijn stemming en mijn behoefte tot overpeinzen. Zo is daar het pad door het Oenselderveld, dat de wandelaar voert naar de Hubertusmolen en Groot Genhout zonder dat er een meter hoogteverschil valt te bespeuren, dus met een uitzicht dat kilometers ver tot in Belgisch Limburg reikt. Van een heel ander allooi is de weg die westwaarts gaat naar het gehucht Waterval en welke loopt door een dal dat zich bevindt tussen Raar en de Raarberg aan de ene kant en de Wijngaardsberg ter andere zijde, waardoor je des te sterker het idee krijgt dat je echt met jezelf onderweg bent, dus ook helemaal met jezelf aan de gang kan gaan. Zet daar het volgende alternatief tegenover dat weer van een heel ander karakter is.

Wat al meteen blijkt als je met het dorp direkt aan je linkerkant over de weg wandelt die Achter Schimmert heet en welke zich zoveel blijkt te verheffen boven de omgeving dat er daardoor vrijuit tot aan Nuth en Heerlen kan worden gekeken en ook een rechtstreeks zicht op het Drielandenpunt te krijgen is. Wat meteen verklaart waarom juist hier in 1927 die beroemde watertoren gebouwd moest worden, op dit net iets hoger gelegen punt dat zo’n wijds uitzicht biedt dat daardoor de ruimte in je hoofd meteen ook groter wordt en uitnodigt tot de vrije loop van gedachten. Blijft natuurlijk de vierde windstreek over, het Zuiden, waar de beslotenheid van het Ravensbos de laatste wandelweg vanuit Schimmert omgeeft en daarmee de veelvormigheid toont van haar flora en fauna, die de geest van de voetreiziger wel van zichzelf moeten afleiden en zo verstrooiing en de kans geven om de waan van de dag en alle lasten daarvan voor even te vergeten als de wereld zich in haar natuurlijke staat laat zien. Waarmee verder alleen maar gezegd wil zijn dat elke windstreek zijn eigen weg kent en telkens een andere wandelaar vraagt om daar zijn geest uit te putten dan wel te reinigen. Want zo veranderlijk is het wel, hier rond het dorp, maar steeds precies op maat voor die voetreiziger die de goede koers wil vinden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Voetreizen rond Schimmert

  1. Sjoerd zegt:

    Ik ben het met je eens… mogelijkheden genoeg bij jouw in de buurt.

  2. Laurent zegt:

    Het is een mooie ongeving ja, ben er in mijn jeugd vaak doorheen gefietst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s