Bola del Mundo

De organisatoren van de Vuelta, de Ronde van Spanje, verdienen het compliment dat zij dit jaar een koers hebben ingericht waarin alle voorwaarden lagen besloten voor een schitterende wielerwedstrijd, voor een ronde van een allure zoals die in jaren niet meer is vertoond. De Tour de France van dit jaar kon bijvoorbeeld in de verste verte niet tippen aan de kwaliteit van het spektakel, van de strijd die drie Spanjaarden, Contador, Rodrigues en Valverde voortdurend met elkaar aangingen en welke uiteindelijk gisteren zijn ontknoping kreeg direkt in de omgeving van Madrid, op de bijna 2300 meter hoge Bola del Mundo. Het venijn van de Vuelta zat duidelijk in de staart, in die ontzagwekkend steile beklimming, waarvan met recht de vraag gesteld kan worden of daar niet over de al drie weken geteisterde ruggen van de coureurs te zeer werd gedongen naar de publieke gunst. Won hier niet de zucht naar spektakel het van de compassie met het peloton? Die konklusie drong zich wel op bij de aanblik van de worsteling van de renners tegen de laatste vier kilometers van die berg in de Sierra de Guaddarama.

De tocht die zij daar moesten afleggen, neigde meer naar een kermisattraktie, naar steilewandrijden, naar akrobatiek dan dat daar nog gesproken kon worden van een serieuze wielerwedstrijd. Hier werd een hand overspeeld omwille van de commercie, omdat van wielrenners, hoewel professionals, werd gevraagd om in vier kilometer een hoogteverschil van zeshonderd meter te overbruggen. Een hondse, zo niet onmogelijke opdracht die een volgend keer er zeker toe leidt dat er weer een beroep zal worden gedaan op verboden middelen, waarbij onmiddellijk gewezen kan worden naar de dwaze eisen die aan beroepswielrenners worden gesteld. Niets lijkt meer gek genoeg en de ene Ronde wil de andere overtreffen om meer kijkers, reclame en inkomsten te realiseren. Zo lijkt het spel te worden gespeeld, over de rug van het wielerpeloton dat zich dat waarschijnlijk ook nog laat welgevallen omdat er goed geld tegenover staat, dat tegelijk de oorzaak is of wordt van alle kwaad dat in het wielrennen samenvalt onder het begrip doping.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s