Blaaskaak en zomergast

Als door de VPRO met het programma ‘Zomergasten’ wordt beoogd dat de gasten hun eigen portret schilderen in de drie uur die hen daarvoor is toegemeten, dan is dat gisteravond in ieder geval wonderwel gelukt. Ook door het matige tegenspel van tafelheer Jan Leyers, die mij in die hoedanigheid teleurstelde, omdat ik van hem gezien zijn niet onaanzienlijke bagage toch heel wat meer had verwacht dan slechts dat luisterend oor dat hij voor babbelkous Ben Verwaayen, in de aanbieding had.Wat kritische kanttekeningen zouden meer dan op hun plaats zijn geweest tegenover het verbale geweld dat deze zomergast ontketende, hoewel dat er meer uitsprong door volume en kwantiteit dan dat er nuances, lagen en kwaliteit in te ontdekken vielen. Want dat leek toch teveel gevraagd van deze Verwaayen die in elk geval niet uitblonk door bescheidenheid en zelfbeperking, maar des te meer en hoger van zichzelf opgaf, en vooral van al zijn prestaties, kunnen en ervaringen. Waardoor die mensen die al vroeg afhaakten bij deze stortvloed van woorden, uiteindelijk wel het gelijk aan hun zijde kregen omdat herhaling zich op herhaling reeg, nergens verdieping optrad en eigenlijk het ene ‘ongelooflijk’ op het volgende ‘fantastisch’ volgde.

Met daaruit resulterend een woordenstroom die niet te stoppen bleek en waarin elke samenhang en consistentie ontbrak omdat Verwaayen met zichzelf compleet aan de haal bleek te zijn gegaan en mogelijkerwijs door de hitte zijn gedachten ook niet meer geordend kreeg. Want hoe krijg je het anders voor elkaar om je kleindochter van twee jaar sociaal vaardiger en meer een wereldburger dan jezelf te noemen, met direkt daarna de quote dat hij een mensen – mens is die met die zwakte moet leren leven. Wat hij er dus op zijn zestigste en na vijftien jaar topbestuurder te zijn geweest bij multinationals door niks en niemand gehinderd er uit gooide en daar ook nog triomfantelijk bij durfde te kijken. Dan heb je jezelf toch gepromoveerd tot de ware blaaskaak en jezelf ook als zodanig te kijk gezet, waarvoor we de VPRO en Jan Leyers alleen maar dankbaar kunnen zijn, terwijl we natuurlijk alle mededogen moeten hebben met diegenen die het met deze man te stellen hebben en dat alleen maar uit zullen houden vanwege de wetenschap dat zijn houdbaarheidsdatum op zes, zeven jaar is vastgesteld, waar ik het met hem al na drie uur echt geheel had gehad.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Blaaskaak en zomergast

 1. Margo zegt:

  Het was mij ook te warm, had geen fut de tv aan te zetten, maar zie dat ik niets heb gemist.

 2. Ximaar zegt:

  Morgen ga ik eens terugkijken, nu heb ik er nog geen tijd voor gehad.

  Ik heb een baan gehad, waarbij ik een decennium dicht (in afstand en zeker niet in loon) bij de selfmade top van een multinational zat. Ook daar een paar personen die de grootste onzin uitkraamden, maar daar mee wegkamen omdat ze nu eenmaal de baas waren. Rond hen verzamelden ze meelopers en jaknikkers en dat verbetert de sociale vaardigheden van deze figuren absoluut niet. De rest heeft overigens ook weinig invloed omdat ze oogkleppen op hebben en flinke zichtbeperkende borden voor hun hoofd. Later merkte ik dat zoiets echt niet aan het bedrijfsleven is voorbehouden, want ook DeMart betrap ik er regelmatig op.

  En er valt zeker mee om te gaan. Onzin uitkramen en als aap borstkloppen doen ze vooral in de buurt van een camera of veel mensen. Als je zo iemand gewoon zonder camera 1 op 1 spreekt vallen ze best mee. En gelukkig zijn er ook veel mensen in een bedrijf (ook directeuren) die heel normaal zijn.

 3. Jolie zegt:

  Toevallig heb ik deze uitzending bijna helemaal gezien (er was hier op de andere (franstalige) zenders niets frans ondertiteld en zonder ondertiteling kan ik het niet volgen ;-}) Wat een DIEPTEPUNT in de geschiedenis van Zomergasten / de VPRO vond ik dit :-/ China ophemelen, en de presentator zei geen woord over de mensenrechten daar.. En zo ging het verder, en verder en verder en verder. Net alsof ik naar WakkerNederlandTV keek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s