Bekomst van een jurysport

Voor de zekerheid heb ik mijn eerste indrukken van de grote dressuurfinale van gisteren maar eens vierentwintig uur laten bezinken. Om te voorkomen dat eventueel chauvinisme bij mij zou leiden tot een schuiver die te kort door de bocht zou gaan. Maar nu, een etmaal later, blijk ik nog altijd met datzelfde onbestemde gevoel te zitten dat ik gisterenmiddag na het rijden van de Nederlandse Adelinde Cornelissen en de Britse Charlotte Dujardin had. En het was niet de eerste keer dat mij dit overkwam. Ik heb het al zovele malen meegemaakt dat ik met een kater achterbleef na afloop van een sportwedstrijd waarbij het oordeel van een jury bepalend is, waarbij met behulp van complexe tabellen en moeilijkheidsgraden getracht wordt de schijn van objectiviteit hoog te houden. Wat dus gisteren opnieuw schromelijk mislukte, omdat in het finale oordeel van de jury toch op zijn minst een zweem van partijdigheid en in elk geval van het thuisvoordeel viel te vermoeden als dat al niet voor de hand lag met de druk en de hete adem van dat twintigduizendkoppige thuispubliek dat zo heel dichtbij en tegelijk zo hoorbaar was. Waardoor de Britse wel moest winnen en Adelinde Cornelissen nooit verder dan de zilveren Olympische medaille reiken kon.

Het lag er allemaal te dik bovenop na het fraaie optreden van de Nederlandse dat terecht hoog gewaardeerd werd, stukken hoger dan de rest van het deelnemersveld. Waardoor haar Britse concurrente wel uitzonderlijk goed uit de hoek moest komen om haar te overtreffen. Wat uit haar oefening op zich niet af te lezen viel, althans niet voor de niet – partijdige toeschouwer, omdat die nauwelijks echte hoogstandjes kende, maar wel foutloos uitgevoerd werd, waarna haar eerste reactie alleen maar boekdelen sprak. Niks opluchting, niks enthousiasme na afloop ervan. Hoogstens de ingehouden verbazing over het oordeel van de jury die haar als het ware ongezien een eerste plaats toekende en zo een dubieuze rol opeiste bij de bepaling van de uitslag van deze dressuurfinale. Waardoor ik voor de zoveelste keer mijn bekomst kreeg van alweer zo’n jurysport, waarin niet met tijden en afstanden wordt gemeten, maar de waarneming van willekeurige mensen bepalend is en dus nooit in de buurt van objectiviteit en eerlijkheid kan komen. Vandaar dat ik ’s avonds eens zo blij was met onze mannenhockeyers die hun gram over dit onrecht haalden en hun Britse tegenstanders duchtig de oren wasten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Bekomst van een jurysport

 1. Laurent zegt:

  Ik zei het laatst nog, dat er bij juryssporten consequent gastlanddeelnemers opvallend hoog eindigen. Ik zou er nooit aan beginneen, wat frustrerend moet dat zijn.

 2. Sjoerd zegt:

  Ze moeten in die jury mensen zetten die geen belangen hebben bij de deelnemende partijen.

 3. Ximaar zegt:

  Het rondhobbelen op een paard hoort wat mij betreft helemaal niet op de Olympische Spelen thuis en dat geldt ook voor sporten met vuurwapens. Bij beide wordt een actieve hulpbron gebruikt.

  En waarom wel paardzitten toestaan, maar niet olifantzitten wat in Azië veel gebeurt terwijl die beesten aan het boomstamheffen zijn. Of anders wel kameelzitten, op zichzelf al een kunst om daarop niet misselijk te worden. Dus direct die yuppen-onzin afschaffen. Scheelt erg veel kosten en je bent meteen van je jury verlost.

 4. Mack zegt:

  Ik vond Epke anders ook niet foutloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s