Een wetenschappelijke vondst

Het is duidelijk vakantietijd. Ook aan de universiteiten, waar kennelijk in de maanden juli en augustus ook maar wat ongecontroleerd gelummeld wordt door de wetenschappers die daar dan ten slotte ook hun uren moeten maken bij afwezigheid van de studenten, die immers goed zijn voor de hand – en spandiensten bij het onderzoek dan wel de objecten zijn waaraan kennis moet worden overgedragen. Met als logisch gevolg dat er opeens de vreemdste vondsten uit hoge hoeden tevoorschijn worden getoverd, waarvan je je kunt afvragen welk maatschappelijk nut deze mogen dienen, deze resultaten van een schijnbare bezigheidstherapie. Met zoveel woorden kan mijn eerste reaktie omschreven worden toen ik in een NOS – journaal werd gekonfronteerd met een man die zich een onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen noemde. Waarna ik mij meteen afvroeg of die vent wel helemaal in orde was en de figuren bij de NOS die dat in beeld brachten, goed snik. Want wat ik zag, was zoveel als gelegenheid geven dan wel mensen op foute gedachten brengen.

En dat onder het mom van een verbazingwekkende vondst die door deze wetenschapper zou zijn gedaan. Niet zonder trots vertelde en demonstreerde hij hoe je de startonderbreker van een auto kunt hacken waardoor het stelen van die auto mogelijk is zonder dat daarvoor een sleutel nodig is. Het was naar zijn zeggen gewoon een kwestie van de code kraken om vervolgens de speciale informatie te stelen van een chip in de originele autosleutel, waarna het met behulp van een computer en een daartoe ontworpen apparaatje mogelijk was om de auto te starten en ermee weg te rijden. Een kind kon volgens deze Willie Wortel de was doen en met een beetje geluk en volharding zo bij tweehonderd modellen van 34 automerken te werk gaan. Dat kregen we dus gisterenavond tijdens het hoogtepunt van de zomervakantie voor onze ogen getoond en geleerd. Waarmee maar al te duidelijk werd dat de komkommertijd best wel verrassingen in petto heeft. En of die aangenaam of onaangenaam zijn, dat mag ieder voor zichzelf uitmaken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een wetenschappelijke vondst

 1. Mack zegt:

  Ik snap het bezwaar niet goed. Dat is dan toch alleen maar goed om aan te tonen dat het nu niet goed beveiligd is, en dat auto’s weer over moeten op de ouderwetse contactsleutel? Hackers werken zo, de politie nam vroeger mijn fiets mee als hij niet op slot stond, onderzoeksjournalisten werken al jaren zo en nemen bommen mee het vliegtuig in…wat is hier anders aan?

 2. Sjoerd zegt:

  Bommen maken kun je ook zelf met de gebruiksaanwijzingen op internet…

 3. Rob Alberts zegt:

  Ik eet nu graag een dikke schijf komkommer met een dun likje miso.
  Maar straks eet ik een stuk meloen licht bestrooid met vers gemalen peper.
  Van auto’s en hacken heb ik verder weinig verstand.
  Maar in komkommertijd vermaak ik mij geregeld met de berichtjes.
  Zonnige zomergroet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s