De ‘rust’ van Schimmert

Wie gedacht had dat Schimmert een of ander sloom en slaperig dorp is in het Limburgs heuvelland, komt mooi bedrogen uit. Ik zal niet meteen gaan beweren dat het er een doorlopende heksenketel is. Maar wat waar is, is waar. Gedurende de maanden mei en juni is er voor haar 3500 inwoners meer dan genoeg leven in de brouwerij, waarbij je je als belangstellende buitenstaander de vraag kunt stellen of maat houden in dit dorp wel de sterkste eigenschap is. Want eigenlijk is er met alle aktiviteiten in Schimmert vanaf Hemelvaartsdag geen houden meer aan. Op die dag werd een periode van bijna overspanning ingeluid met tentfeesten die vier dagen duurden en die afgerond werden met een groots bondschuttersfeest met inbegrip van een uitgebreid defilé. Daarop volgden in een willekeurige reeks de communiefeesten, de Sacramentsprocessie, de Kermisdagen, een Oldtimer-treffen bij het Boerderijmuseum, een minivoetbaltoernooi, aankomst en finish van de derde etappe van de Ster ZLM Tour, de processie naar Meerssen, de eindexamenfeesten, de viering van het 35-jarig bestaan van de plaatselijke tennisclub, de werkzaamheden in verband met de aanleg van een glasvezelnetwerk, de feestelijke afsluiting van het seizoen door de voetbalclub, de doortocht van Limburgs Mooiste, het traditionele koningsvogelschieten.

En die bijna zes weken zullen worden afgesloten met de zogenaamde Watertoare – fièste die gedurende de laatste drie dagen van juni ook weer in een tent worden gehouden ten behoeve van het instrumentenfonds van de plaatselijke fanfare, terwijl tegelijkertijd op het Oranjeplein Circus Bossle acte de presence zal geven. En zo houdt alles en iedereen elkaar in Schimmert aan de praat, waarbij ik het nog niet eens heb over de kollektes waarvoor wekelijks wel aangebeld wordt noch over de familiefeesten waarvan er iedere week wel altijd een paar plaats vinden en ook niet over alle rep en roer die twee weken lang links en rechts in het dorp werd veroorzaakt door het EK Voetbal. Zoals gezegd. Genoeg lijkt in Schimmert niet gauw genoeg omdat ieder wel aan zijn trekken wil komen, waardoor je als inwoner vaker geneigd bent te denken dat een willekeurige stedeling meer rust aan zijn hoofd heeft dan de Schimmertenaar die in zijn dorp vanwege haar kleine schaal wel alles dat er gaande is, direkt op zijn bord krijgt gepresenteerd en moet geloven dat dat dus de rust van het Heuvelland is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s