Een naderende desillusie?

Het is best gewaagd, maar ik durf de voorspelling gerust aan dat het komend Europees Kampioenschap Voetbal voor Nederland zal uitlopen op een regelrecht fiasco. Dat zal betekenen dat de groepsfase niet overleefd wordt na nederlagen tegen Duitsland en Portugal en een gelijkspel tegen Denemarken. Ik zie geen kans om aanknopingspunten te vinden die een eventueel optimisme zouden kunnen rechtvaardigen. Er is namelijk weer van alles aan de hand. Het bekende gehannes voorafgaand aan een toernooi met de welhaast traditionele discussie over de ideale opstelling, hoewel dat te gebruikelijk is om daar nog ongerust over te worden. Wat echter veel meer zorgen moet baren, is allereerst de uiterst matige resultatenreeks van het afgelopen half jaar, met in die serie van zeven wedstrijden te veel nederlagen om daar achteloos aan voorbij te gaan, te meer omdat die neergang schril afsteekt tegen de opzienbarende reeks van overwinningen gedurende de twee jaar daarvoor. Vervelender is daarbij dat de oorzaak van die abrupte omslag in resultaten nog altijd niet is gevonden. Onduidelijk is het of er sprake is van een collectief vormverlies dan wel van een dip in de motivatie, van een verdwenen gretigheid.

Daarnaast is er met een aantal vaste waarden, steunpilaren van de Oranje – selectie genoeg aan de hand. Sneijder en Afellay hebben de voorbije zeven, acht maanden niet of nauwelijks gespeeld, missen daardoor competitie en wedstrijdritme, wat voor een groot toernooi meer dan noodzakelijk is. Met Robben is het een ander verhaal, dat bijna van nationaal gewicht is geworden, maar dat hem zeker niet zal helpen om optimaal voorbereid aan de start van dit EK te staan. Dirk Kuyt is gedurende de laatste helft van het seizoen geen basisspeler meer geweest, terwijl onze keeper Stekelenburg bezig is om van een blessure terug te keren. Waarmee het tableau de la troupe dus kompleet is, maar bepaald niet het beeld laat zien van een team dat klaar is en staat te popelen om de tegenstand plat te spelen en zo het pad te effenen naar die Europese titel. Integendeel. Het toont zoveel haken en ogen dat de wens niet eens meer de vader van de gedachte kan zijn, maar de eerlijkheid gewoon gebiedt te zeggen dat een nationale desillusie onontkoombaar is in weerwil van alle geruststellende geluiden uit de selectie, die zelfs tegen beter weten in moeilijk zijn te geloven. Zodat dik voor het eind van de maand al het oranje in Nederland al opgeruimd kan worden en we maar moeten hopen op een Nederlands succesje in de Tour de France.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Een naderende desillusie?

 1. RadaR zegt:

  Je weet dondersgoed dat je ze over je afroept, mag ik aannemen? Die dingen waar de standaard Oranje-fan meer dan voldoende houvast in vindt om samen met de buren, de straat of zelfs de hele wijk Nederland met die pijn aan de ogen doende kleur te behangen, beplakken of besmeren. Cliché ’s bedoel ik uiteraard als “een slechte generale ……” en “de bal is rond”. En zoals in Brandpunt zondag te zien was heeft Nederland inmiddels een traditie hoog te houden als het gaat om de slogan i.c. de Hazes-klassieker “Nederland is de kampioen” duizendkoppig te laten schallen als het weer een keer mis is gegaan.
  Je begrijpt, ik deel je scepsis. Maar ik ben niet zo stellig in mijn voorspelling. Niet uit een sprankje hoop, maar vooral tot mijn eigen verbazing simpelweg omdat het me nauwelijks interesseert.
  Misschien is daar mede de oorzaak van, dat ik zojuist las “dat het economisch voor Europa het beste zou zijn als Frankrijk kampioen zou worden[!]” De hoofdoorzaak van mijn desinteresse is in ieder geval te herleiden tot het gegeven, dat ik de gebakken lucht rond Oranje spuugzat ben.
  En dat terwijl het EK nog moet beginnen.

 2. Laurent zegt:

  Zonnig de Zomer in met Rob Hamilton! 😀

  • robschimmert zegt:

   Ik wil en kan best uit mijn bol gaan als daar een gerede aanleiding toe is. Maar om al over mijn toeren te raken, terwijl er nog niets is gebeurd, eerder het tegendeel, dat punt ben ik al ver gepasseerd.

 3. CasaSpider zegt:

  In mei 1988 verloren wij met 1-2 van Bulgarije en werden een maand later Europees Kampioen.
  Nu verloren wij wederom in mei met 1-2 van Bulgarije.
  Dus worden wij in juni Europees Kampioen.
  Dat is logisch.

 4. Mack zegt:

  Met Van Basten als trainer wonnen we alles en toen ook was iedereen negatief. Affelay zei vanochtend dat wedstrijdritme ook niet echt iets zegt, zeker niet als je een reeks verlieswedstrijden speelt. We zullen het dus zien. Dit lijkt me niet te voorspellen op basis van voetbaltechnische argumenten.

 5. Ximaar zegt:

  Ik ben bang dat NL 2de of misschien wel 1e gaat worden omdat de rest dat niet wil. Want wie wil er nu in de Ukraine winnen ten favure van hun corrupte regiem en een land waarbij veel mensen gevlucht zijn en de overblijvers te arm zijn om te kunnen vluchten.

 6. Anoniem zegt:

  Voetbal veroorzaakt een volkomen misplaatst nationaliteitsgevoel…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s