De wereld volgens Koolmees

Ook zo genoten van die prachtige Tweede Pinksterdag, die vast en zeker de annalen van de meteorologen ingaat als een van de mooiste van de laatste honderd jaar? Maar niet alleen daarom zal deze dag een gouden randje krijgen. Want als het een beetje tegenzit, en die kans is behoorlijk groot, dan wordt 28 mei 2012 ook in de geschiedenisboeken bijgeschreven als de laatste keer dat Tweede Pinksterdag een feestdag, dus een vrije dag was. Een gezaghebbend lid van D’66, Wouter Koolmees (1977), heeft namelijk de knuppel in het hoenderhok gegooid met zijn suggestie om eens flink in het aantal vrije dagen in Nederland te gaan snijden. Wat hem betreft zijn Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag de grootst mogelijke flauwekul en kunnen daarom gemakkelijk omgezet worden in gewone werkdagen. Wat de Nederlandse economie alleen maar ten goede komt en onze concurrentiepositie ten opzichte van landen om ons heen, waar men niet zo zou zwemmen in het verlof, meteen sterker maakt. En daar begint mijn maag al lichtelijk te draaien met het verschijnen van het zoveelste figuur die nog alleen maar in termen van bruto nationaal product, concurrentiepositie en wat dies meer zij kan denken en praten.

Die mensen degradeert tot de abstracties die alleen nog maar goed genoeg zijn om met keihard en het licht uit de ogen werken de Nederlandse economie sterker te maken. Loonslaven dus. Niets meer en niets minder. Omdat ze voor hun arbeid immers worden betaald en al het meerdere in de vorm van vrije dagen, van een rechtspositie of van pensioen slechts hinderen zijn in de verwezenlijking van een florerende economie. Zo rechtdoor ongeveer strekt de gedachtengang en de ideeënwereld van die Koolmees zich uit. Met daarin geen plaats voor lol, geluk of een jofel gevoel als dat de groei van onze economie blokkeert. Omdat de kost voor de baat uit gaat en we leven om te werken in plaats van andersom, moet wel zijn kijk op het menselijk bestaan zijn. Met daaruit voortvloeiend zijn onheilspellend voorstel om een Tweede Pinksterdag als feestdag en vrije dag te laten vervallen. Waarmee een hoop lol en genoegen van die dag in rook opgaat. Wat Koolmees een biet zal zijn, omdat hij slechts van het bruto nationaal product en onze concurrentiepositie droomt en een warm gevoel krijgt, terwijl ik van zo´n vent zwaar de pot op moet, een vent die nu al gezag heeft maar pas net komt kijken, dus voor onze toekomst heel weinig goeds belooft, met zijn geloof in het zweet des aanschijns en zijn afkeer van feesten.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op De wereld volgens Koolmees

  1. RadaR zegt:

    1] Ik verwacht minstens één reaguurder hier, die zal aangeven helemaal geen moeite te hebben met het inleveren van die beide dagen, “omdat het eigenlijk ook te gek voor woorden is”.
    2] Het denknivo van deze Koolmees kon niet beter worden onderstreept dan met de foto die je koos te plaatsen.
    3] Zou Koolmees niet weten wat de Nederlander op bijvoorbeeld zo’n prachtige 2e Pinksterdag uitgeeft? Bijv alleen al dag 3 van Pinkpop zou verdwijnen en daar zou Jan Smeets, de muziekindustrie maar ook de provincie Limburg niet blij mee zijn.
    D66 of liever nog in mijn eigen woorden Europa66 is nadrukkelijk toe aan een forse draai om de oren. Een hele forse draai.

  2. math zegt:

    Hoeveel vrije dagen heeft Koolmees zelf ? En als hij moet werken, zit hij wat te twitteren in het blauw leder.

  3. Ximaar zegt:

    Klopt natuurlijk helemaal wat ie zegt. Ik heb in een Aziatisch land gewerkt waar het heel goed ging en gaat en die hadden destijds een 44-urige werkweek. Ze deden wel alles op hun werk als dokter bezoeken, winkelen, zwemmen en tennissen inclussief familie die daarvoor naar de fabriek kwam. Ze waren dan ook bij lange na niet zo productief als de Nederlanders, maar dat compenseerden ze door langer te werken.

    Zelf ben ik gestopt met werken omdat ik voor een economische krimp ben. Als ik niet werk hoef ik ook niets uit te geven aan meuk als auto’s of iPadjes. Dus leve het milieu en werk zo min mogelijk, maar doe lekker aan vrijwilligers werk.

  4. Mack zegt:

    Oei, gevoelig onderwerp. Vrije dagen van de Nederlander. Ik ken er een die dit graag zou willen onder de voorwaarde dat hij er twee dagen vakantie (die hij zelf mag plannen) voor terugkrijgt. Ja, die is werkschuw hoor.

  5. Anoniem zegt:

    Omringende landen, van Duitsland weet ik het zeker, hebben veel meer feestdagen en vrij. De Engelsen krijgen dit jaar vier dagen vrijaf vanwege het tachtigjarige jubileum van Elisabeth. De boog kan niet altijd gespannen blijven.

  6. Mack zegt:

    Ik hoorde net dat wij Nederlanders het minste aantal uren werken per week van alle Europese landen. 30,2 uur. Zelfs in Griekenland was het boven de veertig.

  7. Ximaar zegt:

    OECD:
    Zuid-Korea staat bovenaan met gemiddeld 2193 uur werken per jaar.
    Op plek 3 Griekenland met 2017 uur/jr

    Halverwege staan Japan, USA, Portugal en Italie rond de 1700 uur/jr wat meteen het OECD-gemiddelde is.

    Helemaal onderaan staan:
    Noorwegen 1413
    Duitsland 1408
    Nederland 1377

    Daarbij worden Zuid-Koreanen en Grieken net zo oud als Noren, Nederlanders en Duitsers. Geeft aan dat je van meer uren werken niet meer slijt. Maar ook dat je van van meer uren werken gezonder wordt.

  8. Frans54 zegt:

    Of het schrappen van die dagen nu wel zo goed is voor de groei vraag ik mij toch een beetje af. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd naar de reactie van b.v. meubelboulevards op dit voorstel. Die drijven als ik op de parkeerplaatsen er omheen let namelijk kennelijk economisch vooral op het bestaan van dergelijke dagen. En ook dieren/attractie parken, musea etc zouden wel eens minder blij kunnen zijn met het verdwijnen van deze dagen.

Plaats een reactie