Mijn eindexamentijd

Het is weer de komende weken bal in Nederland. De eindexamens zijn begonnen en dan weten we het met zijn allen wel. De eerste dag zat er nog niet op of de site www.examenklacht.nl al plat. Volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) dat alleen in die examenweken dienst lijkt te doen, stortte de server volledig in omdat het klachten regende. Het gebruikelijke ritueel van huilende eindexamenkandidaten die het ook niet meer weten en zien, dus vinden dat hun onrecht is aangedaan. En dat ondanks dat er de afgelopen weken zo hard eraan is gewerkt om hun mentale weerbaarheid te verhogen met behulp van coaching, hartritme-oefeningen en faalangstcursussen, om maar een greep te noemen uit dat ontzagwekkende aanbod dat bedoeld is om de o zo tere kinderzieltjes van enig eelt te voorzien. Een compleet circus dat het effect van de selffulfilling prophecy aardig nadert. Want hoe meer training en lessen je aanbiedt om stress bij leerlingen te voorkomen, des te meer spanning breng je bij die jonge en onervaren mensen tot leven. Met als uiteindelijk resultaat de golf van klachten over de eindexamenstof, die natuurlijk als uitlaatklep gaan dienen. Logisch en onvermijdelijk dat daardoor ook de vergelijking werd opgeroepen met de tijd dat ik mijn eindexamen deed en waarin wij in ieder geval niet in de watten werden gelegd en al onze sores zelf maar moesten opzouten.

Geen hond, geen school, geen coach, geen decaan of een leraar die naar je omkeek in de spannende tijd die voorafging aan het schriftelijk en mondeling eindexamen met gecommitteerden van buiten die er op toekeken dat met name dat mondeling gedeelte aan de scherpste eisen voldeed en ver uit de buurt van een handjeklap tussen leraar en kandidaat bleef. Waardoor je gewoon aan je lot was overgelaten en je zelfs overgeleverd voelde aan de grillen van die leraar die je het tijdens zijn lessen vaker zuur had gemaakt en van wie je nu vreesde dat hij zijn gram zou halen. Dat was de stress, de spanning van die tijd, op de kop af vijftig jaar terug, waardoor ik veel en vaak penen heb zitten zweten, maar welke ik wel en zonder hulp het hoofd geboden heb en ook overwonnen. Het was in feite de eerste klus die ik zelf en bijna zelfstandig had geklaard. Wat een grote voldoening gaf. En zonder in vergelijkingen te willen treden, weet ik niet of de huidige eindexamenkandidaat die staat ook bereikt, hoewel je gezien alle ophef en vertoon achteraf haast zou denken van wel en misschien nog wel stappen verder. Maar zullen we dat dan maar een teken des tijds noemen zoals het hele hedendaagse eindexamencircus daar net zo een afspiegeling van is?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Mijn eindexamentijd

 1. Sjoerd zegt:

  Ik denk ook dat je vroeger er beter op werd voorbereid en er minder problemen waren. Dat was nog in de tijd dat er geen ADHD’tjes waren.

 2. Laurent zegt:

  @Sjoerd: of waren ze er wel maar kende men het verschijnsel nog niet?
  Overigens hoorde ik laatst dat ze in België helemaal niet aan eindexamens doen. Gewoon alle tests die je door je hele schoolcarrière doet staan voor het feit dat je geslaagd bent, en het Belgische onderwijs schijnt bepaald niet onder te doen voor het Nederlandse. Dus waarom hebben we eigenlijk die stressveroorzakende eindexamens, kun je je afvragen.

 3. Nanos zegt:

  @Rob En dan is het ook nog zo dat jouw (en mijn) eindcijfers enkel en alleen uit de examencijfers waren samengesteld. De gecommiteerden hielden soms hun mond, maar konden je net zo vrolijk het vuur na aan de schenen leggen. Dat was niet erg, het hoorde er allemaal bij. De huidige praktijk resulteert in eindcijfers die deels zijn opgebouwd in de laatste schooljaren, eigenlijk al deels de Belgische praktijk. Klagen was er vroeger niet bij, of je moest het thuis doen. Daar zou bij mij thuis trouwens smakelijk om gelachen zijn. Gelukkig had ik niets te klagen.

 4. Mack zegt:

  Ja, vroeger was alles beter. Ik doe tegenwoordig elke drie maanden examen en dan leer je de stress ook wel snel af.

 5. Nanos zegt:

  @Mack
  Vroeger was zeker niet alles beter. Wat wel beter was, is het feit dat zoiets als examengezeur niet geaccepteerd werd en dus ook weinig voorkwam. Er wordt ook nu van scholieren best wel wat gevraagd in de laatste schooljaren. Daar hebben ze dan wel het bijkomend voordeel van dat ze juist beter op het examen zijn voorbereid dan scholieren van voor de mammoetwet. Een deel van het eindresultaat ligt al vast, Als je maar wat aangeklooid hebt is dat een nadeel, als je hebt gedaan wat gedaan moest worden, ben je een stuk beter voorbereid.
  Daar komt nog bij dat zo’n beetje alles wat er op de scholen aan materialen wordt gebruikt vele malen aantrekkelijker en gevariëerder is dan de kleurloze saaie boeken (er was weinig meer dan die boeken) van vroeger.

 6. Mack zegt:

  @Nanos: Eens hoor. Maar dat was meer een reactie op de toon van het logje. Overigens vond ik het vroeger ook allemaal niet zo heel veel voorstellen, de mavo en havo examens. In die zin, je moest er gewoon voor leren en als je dat deed, dan lukte het wel. En je accepteerde wat meer dan tegenwoordig, omdat de wereld toen nog niet om het kind draaide.

  • robschimmert zegt:

   Mogelijk heb ik het allemaal niet zo scherp verwoord. Maar ook bij herlezing is er voor mij niet uit af te leiden dat het vroeger beter was. Wel anders, wat door mij bij nadere beschouwing toch niet als onprettig is ervaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s