De Limburgse bestuurscultuur

Er zijn van die dagen dat het mij als blogger erg makkelijk wordt gemaakt als het gras voor mijn voeten wordt weggemaaid door een columnist die zich laat gaan over een kwestie waarop ik ook graag mijn licht had laten schijnen. Zo’n gelegenheid doet zich vandaag ook weer voor. Want in Dagblad de Limburger fileert Gerard Kessels op deze vrijdag mes – en messcherp de Limburgse bestuurscultuur die het meeste hoogtij viert in Roermond waar de tijd al stil staat sinds VVD’er Jos van Rey daar op het pluche is gekomen en driftig kan verdelen en heersen, waarbij hijzelf en zijn vriendjes het meest en het eerst aan de beurt komen.  Maar dat terzijde, hoewel een belangrijke aanleiding tot de volgende venijnige column:

“Goochelaars en burgemeesters behoren tot de illusionisten. Goochelaars zien er geen been in hun assistente in stukken te zagen; burgemeesters vervangen zichzelf. Zo volgt in Roermond H.M.J.M van Beers burgemeester H.M.J.M. van Beers op als waarnemer. Heel Roermond is enthousiast. Van Beers had het zelf niet beter kunnen doen. Knappe truc. Komt allemaal door een kronkel in de pensioenregeling voor burgemeesters. Als die namelijk langer doorgaan dan 64 jaar en 11 maanden kost ze dat geld. Minister Donner – druk doende te regelen dat heel Nederland straks na zijn 65e doorwerkt – weigerde indertijd iets aan die misstand te doen. En dus worden burgemeesters in hun eigen gemeente gerecycled. Composteer uw oude burgemeester tot nieuwe waarnemer!

Toch had het in Roermond anders gemoeten. Niet verstandig van gouverneur Bovens dat hij heeft ingestemd met de waarneming door Van Beers. Bovens wist maar al te goed dat de belangrijkste taak van die waarnemer de afwikkeling van de kwestie – van Rey zou zijn. En van Beers zit daar tot zijn nek in, zo blijkt uit het integriteitsrapport dat het resultaat was van de vermeende belangenverstrengeling van wethouder van Rey. Van Beers had daartegenover veel strikter moeten zijn. Die konklusie was allang te verwachten. Vanuit Maastricht mummelt Bovens nog zwakjes dat de zaak correct afgewikkeld moet worden. Maar hij is niet meer aan zet. Het is nu aan waarnemer van Beers en zijn college om een oordeel uit te spreken over burgemeester van Beers en zijn college. Klus voor een topillusionist. Een Leers zou het er al moeilijk mee hebben. Laat staan deze van Beers.”

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Limburgse bestuurscultuur

  1. Sjoerd zegt:

    Zo creëer je weer nieuwe mogelijkheden die leiden tot moeilijkheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s