De staaltjes van Malki

Het is nog te vroeg en dus te voorbarig om hem nu al volop in het zonnetje te zetten. Maar er is niets mis mee om de aandacht op hem te vestigen. Want als er één speler is die gedurende de nu twintig weken lopende voetbalcompetitie een verrassing is gebleken, dan is het wel de Syrische spits van Roda JC, Sanharib Malki, die bij een obscure Belgische club voor nul komma nul euro werd opgevist. Natuurlijk werd hij daardoor met scepsis ontvangen in Kerkrade, vooral door de supporters van de plaatselijke eredivisieclub, waarvan het dedain tegenover die Arabische snuiter van meet af aan was af te lezen. Wat had die vreemde snoeshaan bij hun club te zoeken, kon je in brede kring horen aan de vooravond van de competitiestart. Zo zong het tenminste rond op en in het Parkstad Stadion rond 1 augustus van het vorig jaar. Het oproer dat er daarom begon te kraaien werd echter al gauw in de kiem gesmoord door de speler zelf. Die deed precies dat ding waar hij in Kerkrade het meeste mee kon scoren, namelijk zich het licht uit de ogen werken en voorop gaan in de strijd tegen elke tegenstander. De manier waarop oogde vooralsnog weinig fraai, maar de bezieling spatte er wel aan alle kanten af.

Malki bleek al rap een speler die een reputatie verwierf die hem na een paar wedstrijden vooruit ging snellen. Hij was de man die je op het veld altijd drie, vier keer tegen kwam voordat je hem had gepasseerd, die om elke bal vocht, liggend, zittend, gestrekt, staand of springend, kortom in elke stand die het menselijk lichaam gegeven is, en dan toch nog kans zag om hem in twee van de drie gevallen te veroveren op een manier die niet eens raadselachtig te noemen is, maar veel eerder onbegrijpelijk. Met geen ander effect dan dat hij van steeds groter nut voor zijn medespelers bleek, die hem alsmaar meer vertrouwen gingen geven en hem dus steeds vaker in het spel opzochten en in de goede posities brachten. Met als gevolg dat hij zich ontwikkelde tot een echte plaag voor elke tegenstander, hen bezighield en het ene na het andere doelpunt wist te scoren. Tot aan dat fameuze hakballetje van afgelopen vrijdag in en tegen Heerenveen waarmee hij de voetbalshow van dit weekend stal en en passant bewees dat hij meer dan een vreemde snoeshaan is en verdraaid goed kan voetballen. Zodat het geen wonder is dat de Roda – supporters Sanharib Malki in hun hart hebben gesloten. En konden zij nog anders na het volgende wonderschone staaltje?

http://www.youtube.com/watch?v=urZPTCmawTI

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De staaltjes van Malki

  1. shamo zegt:

    hij mag dan wel uit Syrie komen, maar hij is geen arabier, hij is aramees/assyrisch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s