Gevoel en temperatuur

Nu ook het weer business is en daarmee onderhevig is geworden aan de tucht van de markt, blijkt het opeens legio produkten en verschijningsvormen te bevatten die het publiek moeten boeien en aan de praat houden. En zoals dat overal gebeurt waar de markt vrij wordt gegeven, worden zin en onzin te hooi en te gras over de consument uitgestrooid die het verder maar moet uitzoeken en de weg daarin moet zien te vinden. Want ook van het weer blijkt er heel wat fuzz en kul gebakken te kunnen worden. We krijgen nog net niet dagelijks de volgende en zoveelste vondst voorgeschoteld, maar alert moet je wel blijven wil je niet zwaar in de maling genomen worden door zo’n weerprofeet die altijd weer wat heeft om de aandacht van ons allen te vangen. Neem bijvoorbeeld het verhaal van die gevoelstemperatuur, waarvan ik mij in alle oprechtheid afvraag of er nou niemand is die net als ik dat gevoel heeft dat met het gebruik van dat begrip in feite de grootste mogelijke larie aan ons wordt verkocht. En laat iemand mij alsjeblieft afvangen als ik het bij het verkeerde eind heb als ik zeg dat het woord ‘gevoelstemperatuur’ zelf al een tegenspraak in zich herbergt en daarmee een volledige slag in de lucht genoemd mag worden.

Want een temperatuur is niets anders dan de uitkomst van een meting van een concreet gegeven dat zichtbaar wordt gemaakt door de reaktie van een stof, kwik in dit geval, op externe factoren zoals het zonlicht, de atmosfeer, etc. Daarvan wordt zomaar en zonder aarzelen de gevoelstemperatuur afgeleid. Die moet dan weer de temperatuur uitdrukken, die gelijk is aan het gevoel dat wij zouden krijgen als het kwik in de thermometer een bepaald niveau heeft bereikt. Alsof zo’n gevoel objectief te meten is en dan gestandaardizeerd kan worden en in feite niet per persoon zou kunnen verschillen. Zou ieder mens een temperatuur niet telkens anders ervaren, wil ik alleen maar zeggen. Waardoor dat hanteren van die gevoelstemperatuur in feite grote flauwekul is en daaraan nooit de waarde toegekend mag worden waarvan weermannen nu beweren dat ze die beslist heeft. Wat verder best te begrijpen is omdat zij hun winkel immers ook moeten verkopen. Maar dan liever met goede en betrouwbare producten in plaats van dit verzonnen en waardeloze spul waar niemand op zit te wachten tenzij men in de maling genomen wil worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Gevoel en temperatuur

 1. Mack zegt:

  Nederlanders kunnen helemaal niet met winterse omstandigheden omgaan. Je krijgt onzin als gevoelstemperatuur, bevroren wissels en winterbanden. Ik heb ook het idee dat gevoelstemperatuur niet alleen een commercieel verzinsel is, maar dat het ook wel handig is voor mensen die altijd het eerste met nieuws willen komen en hun status kunnen ontlenen aan het feit dat zij er altijd nog net even overheen kunnen. Dus als iedereen al gemeld heeft dat het in Lelystad -/- 22,9 graden was, dan is er altijd nog wel iemand die de aandacht naar zich toe probeert te trekken door te zeggen dat de gevoelstemperatuur op dat moment op wel -/- 40 lag.

  Vroeger riepen mensen als ze gevoelstemperatuur bedoelden dat de wind het extra koud maakte. Maar wind maakt het niet extra koud. Hang maar eens een thermometer in de wind en eentje op een windstille plek. Zelfde resultaat. Waarmee zoiets als de gevoelstemperatuur een feit werd. 😉

 2. Sjoerd zegt:

  Ik weet zeker dat je sneller afkoelt bij een harde wind. Het is buiten in de wind gevoelsmatig kouder dan in een koelcel.

 3. Laurent zegt:

  Het is inderdaad wel een natuurkundig feit dat warmteoverdracht veel sneller gaat bij stromingen dan bij stilstaande gassen of vloeistoffen. Daarom heeft men op den duuur bij auto’s ook een waterpomp ingebracht, om de koelvloeistof sneller lang de motor te doen stromen dan wanneer je het van de thermiek laat afhangen.
  Ik denk dat je wel ongeveer kunt meten wat voor etxra koudesensatie wind geeft, eenvoudig door het op mensen te testen. Ik weet echter niet of men dat ook gedaan heeft.

 4. Ximaar zegt:

  De gevoelstemperatuur is een slechte vertaling van de Noord-Amerikaanse Wind Chill factor. Die bestaat daar al sinds 1970 en komt in het weerbericht zodra die van belang is, dus in de winter als het koud is en waait. Maar feitelijk is die factor er altijd, ook in de zomer en dan snappen veel mensen ook niet hoe het werkt. Zetten ze bijvoorbeeld de ramen open in een kantoor, omdat het zo warm is. Het domme is dat de buitentemperatuur vaak nog warmer is en er zo warme lucht naar binnenkomt. Dat ervaren die mensen echter als afkoeling omdat de wind een snelheid heeft en daarmee de wind de warmte rond het lichaam sneller afvoert. Uiteindelijk heb je wel een kantoor vol warme lucht en mensen hadden beter het raam dicht kunnen laten.

  In de winter is het alleen funester. Daar kan de wind zoveel warmte van het lichaam afvoeren dat het gevaarlijk wordt. Zelf heb ik een tijdje bij Chicago gewerkt waaronder in de wintermaanden. De echte temperatuur werd dan overdag -20. Bij windstil had je daar geen enkele last van omdat de luchtvochtigheid daar dan ook erg laag (20-30%) is. Je kon dan gewoon buiten in het zonnetje staan en dat was niet koud. Om je lichaam blijft de warmte van je lichaam hangen. Dat wordt compleet anders als het waait, Dan kan het bij -10 al niet te harden zijn. En als dan ook nog eens de luchtvochtigheid hoog is (waar we hier aan de kust veel meer last van hebben), dan is het echt goor koud terwijl de termometer dat niet aangeeft.

  Voor dit alles zijn formules bedacht die in Canada en de USA dus al een jaar of 40 worden gebruikt en hier de laaste 15 jaar ook op het moment dat de gevoelstemperatuur onder de -15 komt. Vandaar dat je er niet vaak over hoort en nu dus wel. In Limburg heb je er minder last van, wind heb je meer op het vlakke land aan de kust. Die luchtvochtigheid speelt daarbij ook een grote rol en wat dat betreft zouden ze hier de Australische formule moeten gebruiken waar die in verwerkt zit.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_chill

  En als je er niet in geloofd, dan werken bij jouw ventilators ook vast niet. Een ventilator verplaatst immers alleen maar lucht en laat de temperatuur niet zakken. Dus trek even het stekkertje van de ventilaors in je PC los en merk hoe snel je processor zijn warmte niet meer kwijt kan en doorbrandt.

  • robschimmert zegt:

   Het zal best waar zijn, maar ik weiger te geloven dat een gevoelde temperatuur te standaardizeren is. Omdat gevoel een aan de individuele persoon gebonden sensatie is die daarmee ook per persoon zal verschillen.

 5. Ximaar zegt:

  @Rob; Daarom schreef ik al dat het een slechte vertaling van windchillfactor is. Ik zou het een warmte-onttrekkingsfactor noemen, maar een of andere domme alfa zal er wel dit te technisch gevonden hebben en daardoor zitten wij met een onzinwoord opgescheept.

 6. Ximaar zegt:

  In 1991 stond er al een stukje over in de Volkskrant: http://www.keesfloor.nl/artikelen/vk/chill91.pdf
  Daar staat ook de term afkoelingsfactor bij. Lijkt me ook een aardig woord. De term is dus bedacht voor 1991. De dader heb ik nog niet gevonden.

 7. Mack zegt:

  In water van 5 graden koel je ook veel sneller af dan in lucht van vijf graden. Maar de temperatuur blijft vijf graden.

  Wind zelf heeft geen invloed op de temperatuur. Westenwind bijvoorbeeld voelt warmer aan dan oostenwind. Het heeft te maken met de aanvoer van koude lucht uit het oosten tegenover die van warme lucht uit het westen. Precies wat een ventilator doet, koude lucht van buiten richting de processor of motor leiden.

  Het beste is je zo aankleden dat de wind er niet doorheen komt. Dan heb je minder last van de gevoelstemperatuur. Misschien moeten we eens aan Wim Hof vragen hoe het zit.

 8. troffaes zegt:

  Temperatuursgevoel heeft allemaal te maken met onze huid en de eerste ( uiters dunne) luchtlagen eromheen. Om je blote arm van 37 gr C , in een lucht van 15 gr C is er een temepratuursvan van 22 gr C die niet abrupt verloopt maar gelijdelijk.
  Als die lucht van 15 gr C NIET beweegt verloopt die temperatuursverandering volgens een bepaald hyperbool ( temperatuursdaling versus afstand tot je arm )
  Als die lucht echter beweegt is het hyperbolisch verloop veel stijler, en wordt dat dunne luchtlaagje ( isoleerlaagje dat jij met je arm opwarmt ) constant weggeblazen…waardoor je arm méér warmte verliest aan de lucht en dit een ander TEMPERATUURSGEVOEL geeft .

 9. someone zegt:

  ik ben nederlander ben er al 30 jaar weg uit nederland soms (1 keer in de 6 maanden lees ik eens de nederlandse krant) en als je al zo lang weg bent uit nederland kan je goed merken hoe dom jullie zijn om al die onzin te geloven, een 1 of andere idioot verzint wat en iedereen gelooft of gaat het gebruiken, bla bla bla en jullie denken at jullie zo slim zijn, je begint op de americanen te lijken, even wat rond kijken in de wereld jongens en laat je niet zo meeslepen door de media want dat is het nederlandse probleem, alles geloven wat ze op tv horen of zien. SUKKELS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s