Kouwe drukte uit de Randstad

Het is voor mij een bijna ongrijpbaar fenomeen dat ik vanuit het diepe Zuiden, en velen hier met mij, voortdurend op de korrel heb. Dacht ik tot voor kort dat dat niet – begrijpen een bij uitstek Limburgse aangelegenheid was omdat je er hier toch het verst van verwijderd bent en dat als zodanig ook voelt, vanavond werd ik – ook een beetje tot mijn opluchting – gewaar dat men er in andere delen van het land net zo last van heeft, van die Randstedelijke opdringerigheid. Want dat kwam toch wel hevig terug in het verhaal en in de observatie dat men in de Randstad na een of twee dagen nachtvorst al danig van de leg is en de eerste staat van opwinding bereikt, omdat de gedachte aan een eventuele Elfstedentocht mensen in het Westen van het land niet meer loslaat, waar de Friezen het allemaal nog met een schouderophalen afdoen en al die omhaal knap overdreven en voorbarig vinden. Want waarom zo hard van stapel lopen, is toch het eerste dat je geneigd bent om te denken als de ervaring leert dat het minstens twee weken strenge vorst vergt voordat over die tocht der tochten serieus nagedacht gaat worden. Wat is het toch dat die Randstedeling drijft om zover voor de fanfare uit te lopen?

Bang om de boot te missen, om achter het net te vissen, die typische reflex die optreedt zodra mensen op een hoopje leven en maar moeten zien of ze bij alles wel aan de beurt zullen komen? Hals over kop handelen, haantje de voorste willen zijn, omdat de ervaring hen heeft geleerd dat dat alleen werkt in een dichtbevolkte omgeving, precies zoals je in de ochtend – en de avondspits om je plaatsje in de tram, trein, metro of bus moet vechten? Dat moet ongeveer de verklaring zijn voor die Randstedelijke haast en voorbarigheid als het om de kans op een Elfstedentocht gaat, met speculaties daaromheen die tot in het oneindige lijken voort te duren. Wat uiteraard wel garant staat voor wat voorpret, hoewel danig geforceerd, met de even grote kans op een teleurstelling en een zware domper. Tussen welke uitersten, die ook nog eens ijdel en vluchtig zijn, want op niets gebaseerd, zich het Randstedelijk gemoed zich beweegt. En door het lawaai waar dat allemaal mee gepaard gaat, wordt dat hele proces, dat fenomeen van de opgewonden Randstedeling die zich nog altijd druk maakt om niets, des te ongrijpbaarder en onbegrijpelijker. Voor mij als Limburger, maar evenzeer voor de Friezen die het zo te horen slechts als kouwe drukte beschouwen die totaal geen zoden aan de dijk zet.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Kouwe drukte uit de Randstad

 1. RadaR zegt:

  In de straat waar ik woon is werkelijk niemand “van de leg” door wat vorst. En geloof me, het is een doorsneestraat, die goed als specimen kan gelden voor mijn woonplaats. Weet je wat wij ons regelmatig afvragen? Hoe het toch komt, dat blijkbaar vooral Limburgers zich telkens weer door de media van alles lijken te laten wijs maken? Goedmoedig, akkoord, maar goedgelovig ……dat is vragen om belazerd te worden.

  • robschimmert zegt:

   De feiten spreken toch voor zich als ik moet horen en lezen dat de Randstedelingen al dagen hoteliers in Leeuwarden plat bellen om ivm een komende Elfstedentocht logies te reserveren. En dat begon al na een nachtje vorstb van min vijf graden. Hard van stapel heet dat toch?

 2. RadaR zegt:

  Beste Rob, heb jij Randstedelingen gehoord, die aangaven met hordes kamers in Friesland te hebben geboekt? Neen, je hoorde Friese hoteliers. En die zijn gewoon van hetzelfde soort als de slager, die zegt dat klanten snel zijn rookworst moeten kopen, omdat er een “stormloop” is uitgebroken. Merchandising …….werkt prima bij goedgelovige mensen. 😀

 3. Sjoerd zegt:

  Haha, RadaR slaat de spijker op zijn kop.

 4. Ximaar zegt:

  Ik sluit me bij Radar aan. Ken niemand die ook maar van plan is om de Afsluitdijk over te gaan. Je ziet ’t beter op TV. Het is vooral het opkloppende vermogen van de massamedia. In de gunst om meer kijkdichtheid wordt echt alles overdreven. Als ze vervolgens wat mensen interviewen, dan halen die vrijwel allemaal hun schouders op en krijg je termen te horen als: ‘valt wel mee’ en ‘eerst maar eens afwachten’. Daarmee zetten de grote TV-zenders zichzelf in hun hemd.

 5. robschimmert zegt:

  @ Allen:
  Het gaat nog niet eens erom of het feitelijk wel allemaal klopt. Beeldvorming is de maat. En ook al wordt dan hemel en aarde bewogen. Het beeld dat de Randstedeling van zichzelf schept, zoals nu weer rond die vermeende Elfstedentocht, staat en zal met een enkele tegenwerping onder verwijzing naar de feiten, echt niet veranderen.

  • RadaR zegt:

   Permitteer me om als slotakkoord nog een kleine persoonlijke correctie aan te brengen. In mijn beleving is het namelijk “het beeld dat van de Randstedeling wordt geschept”. Waar jij hardnekkig aan blijft meedoen, merk ik. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s