De hoofdstedelijke jungle

De kruitdampen van de eerste schrik zijn opgetrokken, zo’n veertien dagen na het gebeuren dat er bij ons ook nog wel bij kon. Alsof we nog niet genoeg aan ons hoofd hadden met twee stevig zieken in onze gelederen, kregen we twee weken geleden de onheilstijding dat onze oudste dochter Joyce met de fiets op weg naar haar werk op de drukke Jan van Galenstraat in Amsterdam op het fietspad was aangereden door een personenauto die met volle snelheid rechtsaf sloeg. In het Lucasziekenhuis waarheen zij buiten bewustzijn per ambulance was gebracht, werd een gebroken rib gekonstateerd plus een schedelfractuur en een hersenschudding en bleek zij achteraf bezien alle geluk van de wereld te hebben gehad. Omdat zij door het oog van de naald was gekropen, waar Tonio, de zoon van A.F.Th. van der Heijden, de cabaretière Floor van der Wal en de dochter van Anna Enquist in nagenoeg vergelijkbare situaties het er veel slechter af hadden gebracht en hetzelfde soort ongeval met hun leven moesten bekopen. Waardoor je met dat gemengde gevoel in je achterhoofd onvermijdelijk je gedachten laat gaan over de wijze waarop het verkeer in Amsterdam, maar evenzo in andere grote steden zich afwikkelt, met de nadruk op de scheve verhoudingen tussen de verschillende deelnemers daaraan. Want duidelijk is het wel dat de automobilist in een dominante en tegelijk veilige positie verkeert ten opzichte van al die andere Amsterdammers die zich op een andere wijze verplaatsen, maar daarin stukken kwetsbaarder zijn, in een echt onveilige positie verkeren.

En dat is des te paradoxaler omdat de automobilisten een duidelijke minderheid vormen ten opzichte van al diegenen die zich per fiets of andere tweewielers verplaatsen en toch de meeste plaats in de openbare ruimte opeisen. Die volkomen scheve verhouding in aanmerking nemend is het in feite van de zotte dat er nog geen gemeentebestuur is geweest dat de moed heeft gehad om daar rigoureus een verandering in aan te brengen. Het blijft pappen en nat houden en maar voortmodderen, waarschijnlijk op basis van het onzalige idee dat als die bestaande verkeerssituatie met haar eigen wetten en dynamiek van de jungle dan niet baat, dat die ook niet hoeft te schaden. Waardoor die automobilist die zich zo nodig met zijn personenwagen in de binnenstad wil verplaatsen, daardoor als een dankbare melkkoe fungeert, dus maar krankzinnige parkeertarieven moet betalen. En wat er verder met dat geld gebeurt, is volstrekt onduidelijk, maar het wordt zeker niet benut om zo’n Amsterdamse binnenstad verkeersluwer te maken. Dat station lijkt allang gepasseerd. Daarop heeft de gemeente de hoop allang opgegeven en neemt daarmee de chaos en het gevaar voor een groot deel van haar inwoners op de koop toe. Zoiets heet, geloof ik, onbehoorlijk bestuur. Maar ik weet het. Het klopt inderdaad. Dat is een konklusie met de wijsheid achteraf en de schrik van twee weken terug nog steeds in mijn benen. Zodat bij mij niet de schijn van objectiviteit valt te vermoeden en mijn betoog inderdaad meer weg heeft van gelegenheidsactivisme.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op De hoofdstedelijke jungle

 1. math zegt:

  Rob, moet het niet Floor van de wal zijn??

  za 26 mrt 2011, 13:02
  Cabaretière Floor van der Wal overleden door aanrijding
  AMSTERDAM – De 26-jarige cabaretière Floor van der Wal is vrijdagavond overleden. Ze werd donderdagavond op het mercatorplein in Amsterdam aangereden door een auto en stierf aan haar verwondingen.

 2. Fien zegt:

  Je bedoelt Floor van der Wal, Rob.
  Hoop voor jullie dat Joyce er niets van over houdt. Is de automobilist(e) doorgereden, of is hij/zij gestopt?
  Sterkte met alles.

  • robschimmert zegt:

   @ Math, Fien
   Helemaal juist. Ik breng de correctie in de tekst aan. Bedankt!
   De automobilist is bekend bij de politie. En Joyce is gisteren weer met haar werk begonnen, wel met pijnstillers uiteraard. Maar het lijkt bijeen genomen goed te gaan.

 3. mack zegt:

  Hier had je nog niet eerder over geschreven, toch? Schrikken, een schedelfractuur is niet niks. Kan ook wel niks zijn, maar toch..Ze moeten jullie wel hebben.

 4. Laurent zegt:

  Sjongejonge, alles tegelijk inderdaad, niet te geloven!

  Tja dat verkeer in oude binnensteden, het lijkt me een dilemma. Het voor auto’s afsluiten kan ook niet overal, maar hoe maak je het nu veilig in al die krappe straatjes?

 5. Sjoerd zegt:

  Zal dat even schrikken geweest zijn… En dan ben je niet vijf minuten later ter plaatse.

 6. Jolie zegt:

  Op een fietspad, aangereden worden door iemand die zich niet aan de verkeersregels houdt, schandalig…! Hoe het in andere steden is weet ik niet, maar in de bij elkaar opgeteld 24 jaar dat ik in Amsterdam woonde, heb ik wel het idee gekregen dat men daar verkeersregels overtreden tot een soort gemiddelde heeft gemaakt. We hadden Leora zodra ze kon lopen bijv. geleerd dat je bij “groen” mag oversteken, rent het kind vrolijk een zebrapad op bij groen: bijna onder een auto.
  Als de PVV-dierenpolitie in Amsterdam nu het verkeer het verkeer gaat regelen, zou dat mensenlevens kunnen redden.
  Fijn dat je dochter wel weer enigzins is opgeknapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s