Kerstgeschenk voor Heerlen?

Het is landelijk nieuws. Het winkelcentrum ’t Loon in Heerlen is gesloten wegens instortingsgevaar dat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van mijngangen in de ondergrond ervan. De sluiting betekent een kolossale strop voor de 50 winkels die hun omzet van de komende feestmaand zo compleet in rook zien opgaan. Nou zal de pijn daarvan voor de families Brenninkmeijer, Heijn en Blokker die daar ook royale verkooppunten hebben, nog wel te dragen zijn omdat zij de risico’s van hun investeringen best aangenaam gespreid hebben in tegenstelling tot het gros van de winkeliers die het moeten hebben van de inkomsten uit die ene zaak die zich precies in ’t Loon bevindt. Triest al met al. Zij zijn duidelijk de verliezers, waar er zo maar ook winnaars uit deze catastrofe op kunnen staan. Hoe wonderlijk dat ook mag klinken. Want dit winkelcentrum dat in 1965 als het ware uit de grond werd gestampt is een van de grootste planologische missers in de geschiedenis van de gemeente Heerlen, welke daardoor nooit een echt bruisend winkelhart heeft kunnen krijgen. Het toenmalige oude centrum was destijds namelijk bezig een moderniseringsslag te maken, zoals dat in die tijd in zoveel steden gebeurde. Met in Heerlen nog een extra noodzaak daartoe omdat de mijnen gesloten werden, waardoor de plaatselijke economie de nodige impulsen kon gebruiken.

Maar om nu onverklaarbare redenen werd er door het gemeentebestuur in die dagen op twee gedachten gehinkt en misschien ook wel op twee paarden gewed met het treurige gevolg dat Heerlen in de tientallen jaren daarna is blijven worstelen met zijn identiteit en nooit een echte trekpleister heeft kunnen worden. Want terwijl het oude centrum zich in die zestiger jaren een nieuwer en authentiek gezicht trachtte aan te meten, werd op nog geen kilometer daarvandaan de ruimte geschapen voor de bouw van een toen ultramodern winkelcentrum dat Heerlen zou opstoten in de vaart der volkeren, aldus het gemeentebestuur. En dat heeft Heerlen geweten omdat het dus nooit meer wat met die stad is geworden. Doorlopende treurigheid, kaalslag en leegstaande winkelpanden kenmerkten het uiterlijk van het oude winkelhart, waar de gezelligheid uitgeblazen werd door de kille wind die daardoorheen kon blijven jagen. Met nu zomaar opeens die ongedachte kans om dat ellendig verleden en dat verdrietig imago in een klap achter zich te laten als ’t Loon maar zo goed wil zijn om zichzelf van de kaart te vegen en compleet in te storten. Een groter Kerstgeschenk kon Heerlen niet krijgen als de feestmaand met die donderslag zou worden ingeluid.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kerstgeschenk voor Heerlen?

  1. Jolie zegt:

    Dat klinkt als een glanzende keerzijde van deze medaille — die had ik er niet achter vermoed toen ik het bericht in het Journaal zag (of was het nu hoorde) vanochtend. Ik hoop dat ze een architect aantrekken die iets van het oude gezellige winkelhart kan terugbrengen.

  2. Sjoerd zegt:

    Ik ben het in zoverre met je eens dat ze het hele pand met de grond gelijk moeten maken. Er gaan geruchten dat de verzakkingen ontstaan zijn door de recentelijke verbeteringen aan de infrastructuur aldaar, waar liederlijke hoeveelheden water zijn weggepompt om te kunnen werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s