Vrijheid en democratie?

Dat de naam niet altijd de lading hoeft te dekken, is maar al te duidelijk geworden sinds de VVD, de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, na jaren en jaren wachten eindelijk de touwtjes in Nederland in handen heeft gekregen. Niet zodra was het de meest dominante partij op het pluche geworden of de maskers vielen ongegeneerd af. Niks vrijheid voor het individu en hoezo ruim baan voor de zelfontplooiing? Nee, Bromsnor en zijn linkerhand, veldwachter Opstelten en adjudant Teeven gingen meteen los om de orde in Nederland te herstellen. Met lak aan de privacy van iedere burger en met 1001 plannetjes moest en zou Nederland weer veilig worden. Maar of dat ergens al een tastbaar resultaat heeft opgeleverd, staat nog zwaar te bezien als je de dagelijkse berichtgeving over allerhande geweld tenminste nauw op de voet wilt volgen. Dan blijkt het per saldo meer geschreeuw van hen tot nu toe en bitter weinig wol opgeleverd te hebben. Maar we kunnen er verzekerd van zijn dat er op los gemept en gestraft wordt dat het een lieve lust is bij welke overtreding ook, als we Opstelten en Teeven tenminste goed begrepen hebben. Waarmee dat andere gezicht van het vaderlands liberalisme tenminste wel heel erg zichtbaar en hoorbaar is geworden.

Zoals dat zich ook op een even ongedachte wijze liet zien, maar nog meer liet horen bij monde van een andere VVD – eminentie, ooit voorzitter van die partij, maar als talent uiteindelijk toch half in de knop gebroken. Jan Kamminga – hij wordt namelijk bedoeld – kreeg ineens zo maar ook de aanvechting om net zo’n hoogstandje namens de liberalen ten gehore te brengen als bewijs dat vrijheid bij die partij ook een vertekend gezicht, zeg maar gerust een schaduwzijde heeft. Want kom bij deze hardcore liberaal dus niet aan met zoiets als zelfontplooiing, dat jonge mensen hun kansen moeten pakken en vooral hun eigen talenten naar hun voorkeur dienen te ontwikkelen. Want zij zijn bij hem aan het verkeerde adres. Omdat dit, naar zijn zeggen, alleen maar leidt tot hobbyisme, tot kennis waar niemand ook maar iets aan heeft. Waarna de aap uit de VVD – mouw komt als die Kamminga (foto) vertelt dat zoiets namelijk niet de bedoeling van het onderwijs is. Dat dient mensen op te leiden waar we als Nederland wat aan kunnen verdienen. Loonslaven dus, die vooral niet zelfstandig moeten denken of creatief willen zijn dan wel naar eigen inzicht hun weg in het leven zoeken met een beroep dat hen bevalt. Dat is dus niet aan de orde. Daar hebben we de VVD en bijvoorbeeld grote geesten als deze Kamminga voor, die veel beter kunnen bepalen wat goed voor ons en onze kinderen is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s