Afscheid van Piet Noordijk

Van hem kun je met het volste recht zeggen dat hij door zijn dood een leegte achterlaat. Waarmee nu eens geen sprake is van een cliché. Want wie zou de plaats van de gisteren overleden altsaxofonist Piet Noordijk moeten innemen? Geen naam die mij te binnen schiet. Zo uniek was deze 79-jarige muzikant in de Nederlandse en Europese jazzwereld, die pas op latere leeftijd, toen hij de vijftig al dik was gepasseerd, naam maakte als solist en daarmee dat bijna vaststaand idee dat creativiteit en power onlosmakelijk verbonden zijn met de jeugd, uit de wereld hielp. Wat gebeurde nadat hij zijn reputatie als saxofonist had gevestigd in de tientallen jaren dat hij bij de Skymasters en de Ramblers en in het Metropole Orkest speelde. Zijn faam als jazzmusicus kreeg hij in de tijd daarna toen hij in diverse combo’s en big bands een prominente rol ging vervullen.

Zo kreeg hij de kans om een ware grootheid in zijn genre te worden, die met vele beroemdheden mocht spelen en logischerwijs ook vele prestigieuze prijzen in de wacht sleepte. Hij vertegenwoordigde de Nederlandse jazz op een groot aantal festivals en werd onder andere daardoor koninklijk onderscheiden. Zijn belangrijkste inspiratiebron was een van de grondleggers van de moderne jazz, tenorsaxofonist Charlie Parker, wiens toon en aanpak in het spel van Piet Noordijk was terug te vinden, soulful, gretig en energiek als dat was. En zo klinkt het ook in alle volheid door in een van zijn laatste optredens op de Nederlandse televisie, dat plaats vond op zondag 21 augustus j.l. in het VPRO – muziekprogramma van de zondagochtend ‘Vrije Geluiden’, en dat hierna wordt getoond. Daarin is een 79 – jarige Piet Noordijk nog in topvorm te zien. Wat het ongelooflijk en jammer maakt dat daaraan ruim zes weken later zo plotseling een eind is gekomen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Afscheid van Piet Noordijk

  1. Laurent zegt:

    Ik ben niet eens zo’n saxofoonliefhebber, maar Piet Noordijk vond ik prachtig spelen; heb hem ook nog eens live gezien hier in Eindhoven.

  2. Sjoerd zegt:

    Aan de andere kant heeft de man wel alles uit zijn leven gehaald. Het is niet niks als je op die leeftijd nog zo’n toon meespeelt.

  3. Mack zegt:

    Ik hoorde vanochtend op de radio een deskundige die zei dat niemand kon wat Piet kon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s