Bestel of ratjetoe?

Wordt het niet eens tijd om hardop de vraag te stellen of de Nederlandse publieke omroep in haar huidige vorm nog wel recht van bestaan heeft? Alleen al de vergelijking met de omroepbestellen in de belangrijke Westeuropese landen valt onherroepelijk in ons nadeel uit. Want van enige objectiviteit en neutraliteit in de programmering is nauwelijks nog sprake. En een kwaliteitstoets zal al helemaal niet worden doorstaan.. De NPO, of is het de NTR, of de NOS, doet zich steeds meer kennen als een vergaarbak van belangengroepjes met een zendmachtiging. De aloude verzuiling heeft allang afgedaan. Wie heeft er geen zendtijd veroverd op grond van die bezopen toelatingseisen die in de Omroepwet besloten liggen? Een krant als de Telegraaf heeft zich via WNL als een paard van Troje een langzamerhand gezaghebbende plaats op het altijd zo door haar verfoeide Mediapark verworven, met in haar kielzog PowNed, dat niets meer en niets minder dan een aftreksel is van haar dochter Geen Stijl. De Humanisten hebben ook hun plekje gevonden, het dwaallicht Karskens mag zich een paar uur per maand via Ongehoord Nederland laten horen en het Nederlands seniorenbestand telt helemaal mee dankzij de handigheid van Jan Slagter die vertaald wordt in de gezelligheid en toegankelijkheid van Omroep Max.

Voeg daar ook nog de EO, VPRO, KRO/NCRV, BNN/VARA en AVRO/TROS aan toe en het ratjetoe dat de Nederlands publieke omroep moet voorstellen, is bijna compleet, in die zin dat aldus voor een belangrijk deel in de invulling van de zendtijd wordt voorzien, zonder verder te vragen hoe. Want dat is ook nog eens een verhaal apart dat met name afhangt van de kijkcijfers en de opbrengsten uit de reclame. Waarmee meteen de wortel en de oorzaak van het hele kwaad dat de publieke omroep steeds meer vertegenwoordigt, is benoemd. En tegelijkertijd ook is verklaard waarom het nu al jaren wachten is op kwaliteit op de drie publieke televisiezenders. Waar is de tegendraadsheid, het kritisch vermogen, de objectiviteit gebleven zoals die zo veel meer op televisie in ons omringende landen is te zien? Is dat het uitvloeisel van politieke keuzes, om de handen meer en meer van Hilversum af te trekken, dus zendgemachtigden zichzelf meer te laten bedruipen? Heeft het marktdenken hier dus ook al zijn weg gevonden met de catastrofale gevolgen van de huidige vervlakking tot gevolg? Hebben we daar dat drie keer niks dat avond aan avond schering en inslag is, dan aan te danken? Zou het daarom een idee zijn om deze hele onzaligheid, waar we nu al bijna honderd jaar mee tobben, definitief te beeindigen en van voren af aan te beginnen. Dat wil zeggen gaan uitzenden zoals de Engelsen, de Belgen, de Duitsers en de Fransen dat doen. Waarom zouden wij dat ook niet zo kunnen? Of zijn we inderdaad anders dan de geldende normaliteit?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bestel of ratjetoe?

  1. Hanneke zegt:

    En dan zijn er ook nog mensen, die menen dat het allegaartje dat hier de publieke omroep vormt, de spreekbuis is van dat verschrikkelijke regime waaronder wij gebukt gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s