Leuk en lamlendig onderwijs

De stand van onze beschaving kan het best afgemeten worden aan de hand van de wijze waarop de Nederlandse taal in het algemeen gebruikt wordt. Met als tweede, zeker niet onbelangrijke graadmeter daarvoor de mate van algemene ontwikkeling bij de doorsnee – Nederlander. Met welke definitie en de omschrijving ervan de donderwolken al duidelijk zichtbaar en voelbaar zijn. Want het is niet zo moeilijk te onderkennen uit welke hoek de wind waait als je al weet hoe het gesteld is met de hantering van de spelling en grammatica van de Nederlandse taal bij de onder veertigjarigen, de categorie die er ook geen been in ziet om aan een meervoudsvorm als media een enkelvoudsvorm van een werkwoord te verbinden. Omdat de grote leidsman van Gaal dat immers ook doet. Waarmee al een signaal met betrekking tot de autoriteit en de kwaliteit van onze lager – en middelbaaronderwijsinstellingen op dit moment is afgegeven. Lijken ze niet meer op oppascentrales dan instituten waar kennis wordt overgedragen? Vaardigheden en kunde zijn er prioriteiten nummer 1 geworden, kennis gedegradeerd tot een bijkomstigheid. Die indruk wordt er tenminste met gemak geboden. Met logischerwijs de meest catastrofale effecten van dien, als het nog hoofdzakelijk aangaat dat je leuk en aardig wordt gevonden en dat je je goed weet te presenteren en dat wat je weet pas lang daarna komt en dus per saldo vers twee blijkt te zijn geworden.

Want kijk maar eens wat een onderzoek naar de kennis van het jonge volkje over de Tweede Wereldoorlog en de holocaust heeft opgeleverd. Een meer dan schokkend, dus ongewenst resultaat. Zodat – want zover zijn we inmiddels afgezakt in ons zelfkritisch niveau – dat onderzoek qua methodiek wel niet zal deugen, durft men links en rechts te veronderstellen en uit te spreken. Wat de beschamende uitkomst onverlet laat en nog niet eens hoeft te verbazen als een en ander gelegd wordt naast de bedroevende onwetendheid die kandidaten in de populaire spelquiz “De slimste mens” aan de dag weten te leggen. Een onwetendheid die op het schaamteloze af is, maar ook weer niet zo vreemd als nog eens de vrijblijvendheid van het Nederlandse basis – en middelbaar onderwijs in ogenschouw wordt genomen. Waar zelfs door leerkrachten, decanen en begeleiders niet met de ogen geknipperd wordt als uit onderzoeken bekend wordt dat een grote minderheid van de leerlingen schoolopdrachten uitvoert aan de hand van een programma van Google. Waardoor ze er zelf geen donder voor hoeven te doen en het gevraagde werk zo uit hun laptop rolt. Zo blijft schoolgaan natuurlijk wel leuk, Maar wordt het gemak, en misschien wel de lamlendigheid de standaard die het niveau en het gehalte van onze beschaving bepaalt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Leuk en lamlendig onderwijs

  1. Marga zegt:

    Ik vermoed al jaren dat we over het toppunt van onze beschaving heen zijn. Wie of wat gaat het tij keren? We zitten in een chaotische tijd, en daaruit zou, hoop ik ten zeerste, een nieuwe tijd zich ontwikkelen…….

  2. Hanneke zegt:

    We weten het al tijden van het rekenen. Heel veel onderwijzers kunnen het zelf niet voldoende. En nu staat er hier vandaag een stuk in de krant over het taalonderwijs. De tranen springen je erbij in de ogen. Het curriculum op de pabo heet voldoende te zijn, maar kennelijk kun je er afstuderen als je er te weinig van hebt opgestoken. Het is toch diep treurig dat mensen aan het eind van de pabo het niveau niet halen dat ze na de havo al hadden moeten hebben. Ik las al eerder dat pabostudenten vaak helemaal niet lezen. Wat doe je daar dan, op de pabo?
    En dan heb je ook de leerkracht die het wel kan. Die heeft een stel collega’s waar hij of zij moedeloos van wordt. Het is vechten tegen de bierkaai. Die mensen zoeken iets anders, gaan iets leuks doen. Zo verliest de school ook nog de mensen, die de basis die de basisschool hoort te geven wel kunnen bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s