Een rondje Pietersberg

Aan het eind van het Pieterpad bevindt zich boven op de Pietersberg in Maastricht een parcours dat zich bij uitstek leent voor een cooling down nadat er zo’n driehonderd kilometers zijn gelopen. Maar ook de dagjesmensen en de minder fanatieken kunnen er hun hart op halen en het getal 10.000 op hun stappenteller halen. Ze hoeven hun auto alleen maar bij chalet Bergrust neer te zetten en een korte, steile helling te nemen om op dat ideale wandeltraject terecht te komen. Het is nauwelijks glooiend, het kent een enkele afdaling en nog een kort stukje klimmen op het eind van het verhaal. Voor de rest voert de wandeling eigenlijk alleen maar langs iconische plekjes op het plateau van de Pietersberg. Dat begint al heel snel bij de ENCI – groeve met een fascinerend uitkijkpunt daarboven aangebracht. Want in een enkele oogopslag is niet alleen de ENCI te zien, maar ook de Maas en het achtergelegen Heuvelland plus een stuk van de Voerstreek. Als de weg een kilometer vervolgd wordt, komt de Hoeve Lichtenberg in het zicht. En zoals het al jaren en jaren zo is, aan het restaureren ervan wil maar geen eind komen. Met alle goede bedoelingen van dien.


Dus is het het beste om daar maar niet te lang te blijven en rechtsomkeert te maken om even verder het Koninginnevoetpad naar beneden te nemen. Een typische holle wandelweg, waarlangs het Buitengoed Slavante bereikt wordt. Een unieke plek in Nederland, hoog boven de Maas gelegen en nog altijd in hetzelfde ornaat als waarmee het honderdzeventig jaar geleden werd uitgerust ten behoeve van het vermaak van de chic van Maastricht. Een kopje koffie en een stuk van de beste vlaai is hier nooit weg en tegelijk de stimulans om de weg tussen de wijnranken te vervolgen in de richting van het dorp Sint Pieter, met zijn Lourdesgrot aan de Ursulinenweg, haar fameuze kerkje en het kasteeltje van Andre Rieu. Ga daar linksaf om dan geleidelijk aan de weg omhoog te vinden. Langs de rand van het bos rechtsaf is er geen ontkomen aan en ligt het eind – en tegelijk het beginpunt van deze fijne wandeling op de parkeerplaats bij chalet Bergrust in het verschiet. Met tot slot en besluit de aangename verrassing van het meevallend parkeertarief. Want voor zo weinig geld laat je inderdaad de auto graag staan om een lekker stuk op en rond de Pietersberg te wandelen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s