Tien van Toen – 710 –

Met het vorderen der jaren blijkt het langetermijngeheugen aan dominantie te winnen ten koste van de herinneringen van de korte termijn. Omdat de geheugencapaciteit van een sterveling beperkt is, gaat het opslaan van data naarmate men ouder wordt steeds lastiger, als we tenminste Douwe Draaisma moeten geloven. En dat doe ik dus omdat ik dit verschijnsel nu langzamerhand ook aan den lijve begin te ondervinden. Namen vinden bijvoorbeeld momenteel al maar moeilijker een plekje in mijn geheugen. Wat in schril contrast staat tot mijn vermogen om namen en woonplaatsen van wielrenners die in de vijftiger jaren in dorpsrondes en kermiskoersen uitslagen maakten, probleemloos op te lepelen. Kennis die ik verwierf toen ik nog zo’n jaar of tien was en bij ons thuis iedere maandag “Sport en Sportwereld” werd bezorgd. Daarin waren alle uitslagen van wielerkoersen onder andere te lezen evenals alle standen van het nationale amateurvoetbal, van de hoogste vier klassen tenminste. Die uitslagen en standen werden door mij minutieus en van a tot z gespeld, niet een keer, eerder twee, drie keer. Waardoor dat nieuws wel in mijn jonge en verse geheugen moest beklijven.


En niet zo’n beetje, maar naar nu blijkt bijna voor de eeuwigheid, merkte ik toen ik eens de proef op de som nam en de volgende tien namen plus woonplaatsen wist op te noemen van tien amateurwielrenners die succesvol waren geweest in de vijftiger jaren:


Adri van Steenselen (Mijnsheerenland) – Jaak Kersten (Siebengewald) – Piet Damen (Lieshout) – Geurt Pos (Vreeland) – Tonny van der Knaap (Wateringen) – Jo de Haan (Klaaswaal) – Jo de Roo (Schore) – Piet Rentmeester (Yerseke) – Jef Lahaye (Bunde) – Coen Niesten (Beverwijk)


Waarna ik bij mezelf te rade ging met de vraag of ik met eenzelfde snelheid ook de top tien van het algemeen klassement van de afgelopen Tour de France wist te reproduceren. Ik moest het antwoord daarop schuldig blijven en daarmee het gelijk van Douwe Draaisma onverkort erkennen dat ook bij mij de jaren gaan tellen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tien van toen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s