Jeugdsentiment in Stolberg

Hoe bevoorrecht ben je als je zonder al te grote inspanningen daarvoor te doen zo maar stappen terug in de tijd kunt zetten? Woonachtig als ik in het hart van Zuid-Limburg ben, is het mij in elk geval gegeven om op nog geen uurtje rijden een zichtbare sprong in de tijd te kunnen maken. Ik hoef alleen maar om Aken heen om weer in de zestiger jaren te belanden. Omdat de klok er wel kon hebben stil gestaan. Onder de rook van de Dalli Werke GmbH, producent van Klok en andere wasmiddelen, hoef je in Stolberg alleen maar richting Altstadt te gaan om in contact met het verder verleden te komen. Aan de voet van de fraaie en intact gebleven burcht, geboorteplek van Juliana, moeder van onze vader des vaderlands, bevindt zich het oude hart van Stolberg, zoals zich dat vanaf de Middeleeuwen tot het midden van de vorige eeuw heeft kunnen ontwikkelen, waarna de tijd er gewoon stil is gaan staan. Omdat er daarna niets meer lijkt gebeurd, in ieder geval weinig tot niets is gedaan om wat er toen was, in stand of heel te houden.


De tand des tijds heeft er danig zijn gang kunnen gaan en er dus als het ware een paradijs voor krakers van gemaakt. Want vervallen panden genoeg. Of liever gezegd veel te veel. Zeker in verhouding tot het grote aantal oudere en toch nog goed bewaard gebleven fraaie en statige panden die van dit deel van Stolberg, met name rond de Burg en de Alter Markt, een authentieke en ware historische Altstad maken. Zelfs van een signatuur zoals op weinig plaatsen elders in Duitsland te vinden is. Want Anton Pieck, de poppenhuisjes, die kneuterigheid, die sfeer van Apfelstrudel, ze zijn hier ver te zoeken. Met daaromheen en er tussendoor de rafelranden van het verre en dichtbije verleden, met alle verval en gesneuvelde ramen, die een kans van overleven hebben gekregen en daardoor jeugdsentiment in zijn meest oorspronkelijke vorm echt zichtbaar maken zonder dat het handelswaar is geworden of ten prooi aan de commercie viel. Kortom, ga eens naar Stolberg, kan ik ieder die snakt naar een vleug echte melancholie en een serieuze reis naar het verleden, alleen maar aanbevelen. Dat ronden van Aken die kant op, loont namelijk beslist de moeite.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s