Een volgende volkerenmoord?

Hoe het anderen vergaat, zou ik werkelijk niet weten. Maar voor mij is zoveel zeker dat mijn bevattings – en voorstellingsvermogen momenteel behoorlijk op de proef worden gesteld. En dat ondanks het feit dat ik al een behoorlijke tijd meeloop, mijn ogen nooit in mijn zak heb gehad, eigenlijk mijn neus altijd overal in heb gestoken. Sterker nog, de hele ellende van de Tweede Wereldoorlog, van de Vietnamoorlog en de Golfoorlog heb ik van a tot z en uit en te na gevolgd en bestudeerd. Geen beeld of detail, hoe verschrikkelijk ook, is mij niet onder ogen gekomen. Waardoor ik van mijzelf mocht veronderstellen dat ik van genoeg wateren gewassen was en voldoende eelt op mijn ziel daardoor had gekregen om dus nergens meer van op te kijken. Welk menselijk gedrag zou mij nog moeten verbazen? En daar begint hem nou net de schoen te wringen, gaat het steeds heviger schuren als ik bij mijzelf te rade ga en mijn gemoedstoestand peil als ik het volgende nieuws uit de Oekraine hoor.


Waarom brengt dat mij toch telkens heftiger in beroering terwijl ik zou moeten weten wat de mens zoal kan bezielen? Hoe monsterlijk en misdadig blijkt hij te kunnen zijn en tot wat niet in staat om zijn ondoorgrondelijke beweegredenen ten koste van alles ten uitvoer te brengen. Geen mensenleven telt. Het eigen volk is nog slechts kanonnenvoer. Hoe gek, verblind en dolzinnig kun je zijn als het bombardement en de verschroeide aarde de maat van alles en de richting van het eigen gelijk bepalen? Met dan nu de volgende en overtreffender trap van de Russische gekte, die erin bestaat dat het hele Oekraiense volk de moordende vrieskou in wordt gejaagd om het zo onder de duim van Moskou, het Kremlin, van Poetin te kunnen krijgen. Waarmee de volgende volkerenmoord zich nu wel voor mijn ogen afspeelt en daarmee meteen mijn bevattings – en verbeeldingsvermogen te boven gaat. Want herhaalt de geschiedenis zich dan toch en zijn de Holocaust en Rwanda nog altijd geen voltooid verleden tijd?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s