‘Frikjent’

Het afgelopen half jaar, of misschien nog wel langer, heeft Netflix na een geruime periode intensief bekeken te zijn, bij ons op ‘hold’ gestaan. Om verschillende redenen. Het was natuurlijk zomer, en dat is niet echt de tijd om eens fijn bij je tv te gaan zitten. Verder had ik het druk genoeg met allerlei besognes zoals de verkoop van mijn huis, de ontruiming ervan en de logische daaropvolgende verhuizing. Waardoor mijn hoofd niet in de eerste en ook niet in de tweede plaats ernaar stond om eens lekker filmpjes of series te gaan kijken. Komt bij dat het aanbod van Netflix nou ook niet verpletterend te noemen was. Zodat ons afhaken bij Netflix maar wat gemakkelijk te verklaren is. Maar nu de rust in ons huishouden begint terug te keren en de dagen daarnaast beduidend zijn aan het korten, ligt het voor de hand dat Netflix ook weer serieuze kansen moet krijgen. Te meer omdat het aanbod op de Nederlandstalige tv – zenders van hetzelfde bedenkelijke allooi als voorheen blijft of geneigd is om nog dieper te zinken. En omdat de spoeling ook dun blijkt op alle streamingdiensten, althans gemeten naar onze kwaliteitseisen en wensen, kwamen wij na lang en intensief zoeken uit bij een Netflix – serie die ons een reeks van avonden aangenaam verrast heeft en ons aan onze beeldbuis wist te kluisteren.


Kun je nagaan hoe aanbevelenswaardig de betreffende achttiendelige Noorse serie ‘Frikjent’ is. Om meerdere redenen. Allereerst vanwege het verhaal waarin de terugkeer van een geslaagd zakenman naar zijn geboortedorp centraal staat. Zijn doel is het om zijn blazoen dat twintig jaar daarvoor ernstig besmet was geraakt, te zuiveren. Gaande de serie ontaardt dit in een obsessie in een setting, waarin de intriges en spanningen om voorrang strijden en culmineren in een ontknoping die best bloedstollend genoemd mag worden. Dankzij uitmuntende acteerprestaties wordt ‘Frikjent’ echt thuis bij je gebracht. Het zijn stuk voor stuk levensechte mensen die al die afleveringen intensief met elkaar aan en in de slag zijn. Dan is de fotografie oogstrelend en wordt natuurlijk het meest geholpen door het prachtige Noorse fjordenlandschap, de sneeuw, de vergezichten en het omringend gebergte. En wat ons bovendien aanstond was het bedaarde tempo van de vertelling en van de opeenvolging van beelden. De uitkomst was een verrukkelijke mix, waarvan wij niet kunnen begrijpen dat de Nederlandse publieke omroep nooit een poging heeft gedaan om haar uit te zenden. Want met een serie als ‘Frikjent’ schiet je wat ons betreft echt volkomen midden in de roos.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s