Duizend maal…..?

Wassen neus zou misschien wel de beste benaming zijn voor de prijs die aan het meest loze politieke gebaar toegekend zou kunnen worden. En laten we er daar nu een van in de aanbieding hebben die zijns gelijke niet kent in de laatste halve eeuw van onze politieke geschiedenis. Want de Nederlandse regering gaat haar excuus aanbieden voor alle leed dat ondervonden is door de slavernij onder haar vlag. Een meer dan loos gebaar, zoveel jaar na dato, waar de Nederlandse minister Weerwind het bestaat te spreken van een groots en mooi moment in onze vaderlandse historie. Terwijl de waarheid en de werkelijkheid dichter in de buurt komen van de beleving van die anonieme tennisser die dit soort slagen in de lucht het beste omschreef en benaderde met de verzuchting dat hij wel een paar duizend sorry’s bij hem thuis op de zolder had liggen, als er weer eens zo’n sorry of een ‘het spijt mij’ door een tegenstander over het net in zijn richting werd gezonden. Relativeren heette dat. Want wat koop je immers voor dit soort kreten die gewoonlijk langs de neus weg of om niet in de strijd worden gegooid zonder dat ze iets toevoegen of betekenis hebben, terwijl er, zoals in dit geval, een meterslange en maanden durende discussie aan wordt gewijd, zoals we in de Nederlandse politiek de afgelopen jaren hebben moeten meemaken.


Alsof de kwestie im Frage ook maar iets voorstelt of meer betekenis heeft dan de strekkende meter van het moment. Ja dus volgens minister Weerwind, die er niet over uit kan dat de Nederlandse overheid zijn excuus gaat aanbieden voor het door Nederland veroorzaakte leed door de slavernij. Leed dat directe pijn teweeg bracht ongeveer honderdvijftig jaar geleden en meer en al die tijd nadien nog kon en mocht doorzieken bij ieder die op enige wijze een afstamming kende welke te herleiden was tot slavernij. We hebben er dus anderhalve eeuw over gedaan om in te zien wat voor een pijn slavernij veroorzaakt kan hebben, acht generaties op zijn minst, die er kennis van hebben gehad, maar nooit blijk van enig berouw hebben gegeven. Dus zal het allemaal wel niet als zo ingrijpend en erg zijn ervaren, ben ik dan geneigd om te zeggen en denken. Waardoor ik op dit moment ook niet meer verder kom dan te concluderen dat die hele spijtbetuiging die nu zo nodig georganiseerd moet worden, voor mij een echte wassen neus is. Want wie heeft met die misstand van toen nu nog daadwerkelijk iets van doen en geen zuiver geweten wat de praktijk van de slavernij aangaat? Zodat dit rare, ontijdige en daarom misplaatste excuus maar die ene plaats verdient. Namelijk bij al die duizenden anderen, op de zolder van onze geschiedenis.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Duizend maal…..?

  1. math zegt:

    Lekker goedkoop, kost niets en ook een minister die zijn agenda weet te vullen en
    “keihard werken we 24/7 voor de goeie zaak”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s