Monarchie en vertoon

Het is maar een zijweg in de hoofdstroom van mijn gedachten en opinies. Het gaat eigenlijk over wat mij betreft een bijzaak is. Noem het gerust een dead end street die de moeite van mijn aandacht eigenlijk nauwelijks waard zou zijn, ware het niet dat er door de media, met de NOS voorop, steeds een podium aan wordt gegeven dat de proporties te buiten gaat. Ik maak er geen zoekplaatje van. Want het gaat natuurlijk over de monarchie, die staatsvorm die de eenentwintigste eeuw mocht halen ondanks dat het zichzelf in die vorm allang heeft overleefd en in feite nog alleen maar dienst doet als copij-verschaffer voor de roddel – en pulpmedia. Elk ander nut is in principe ver te zoeken, waardoor de prominente plaats die leden van de koningshuizen krijgen of zich zoeken des te irritanter of ridiculer wordt. Waarbij de Nederlandse situatie gerust als maatgevend beschouwd kan worden. Neem nou zo’n Willem Alexander. Op zich een brave borst, maar tegelijk een brekebeen van formaat, die de titel van staatshoofd, ook al is het louter ceremonieel, toch niet verdient. Want zie hem vaker en plein public worstelen als de grond hem te heet onder de voeten wordt.


Haast om er medelijden mee te krijgen, zeker als de glamourqueen Maxima zich aan zijn zij bevindt en hij er eigenlijk nooit in slaagt om het niveau van pantoffelheld te ontstijgen. Hij loopt er dan in feite gewoon bij, terwijl zij in haar volgende creatie alleen maar doende is de show te stelen dan wel zich te promoveren tot het middelpunt der dingen. Het kan niet oogverblindend genoeg zijn om maar de majesteit uit te hangen, ongeacht de plaats, de plek en de omstandigheden waarin zij zich bevindt. Omdat zij nadrukkelijk het beeld oproept daaraan te willen ontstijgen. En als zich dat maar vaak genoeg herhaalt, dat beeld, die show, dat vertoon met zoveel bestudeerde trekken en gebaartjes, dan blijft de irritatie niet uit. Zeker als die overdaad maar niet ophoudt en mooi en duur blijkbaar niet mooi en duur genoeg kan zijn in een tijd dat zovelen eindjes aan elkaar moeten knopen. Dan heb je kennelijk geen benul van je rol en ook je voorbeeldfunctie, als je denkt louter en alleen zonnekoningin te zijn. Waardoor je gewoon mateloos gaat irriteren en zo het gelijk bewijst van mij en al diegenen die dikke vraagtekens zetten bij het instituut dat de monarchie is, maar dat eigenlijk niet meer dan een pasquil blijkt te zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Monarchie en vertoon

  1. math zegt:

    Helemaal mee eens, maar zolang de Hollanders met oranje vlaggetjes zwaaien….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s