De baarlijke duivel

Beschouw mijn zwijgen hier maar als de uiterste vorm van sprakeloosheid. Wat echter niet wil zeggen dat ik met stomheid geslagen ben of dat stomme verbazing zich van mij heeft meester gemaakt. Want de baarlijke duivel die Poetin heet en die in elk geval zijn plaats aan de volkomen verkeerde kant van de geschiedenis van de eenentwintigste eeuw heeft gekregen, had al meer dan eens zijn geloofsbrieven als afgezant van het kwaad gegeven. Hij bombardeerde Grozny immers plat om de Tsjetsjenen in zijn gelid te krijgen. De Georgiers hebben ook hardhandig met hem kennis mogen maken. De Krim pikte hij in zonder met de ogen te knipperen. Van de neergeschoten MH 17 heeft diezelfde Poetin geen seconde wakker gelegen en zijn kaarten zette hij met evenveel gemak op zijn compagnon in het kwaad, Assad. Om nog maar over de in zijn naam begane gifmoorden te zwijgen. Dus kon je volgens de wetten van de historische logica op een volgende daad van agressie van zijn kant wachten. Want dat de geschiedenis zich herhaalt en zich blijft herhalen, behoeft toch geen enkel betoog meer, tenzij je willens en wetens de andere kant op blijft kijken, in de richting waar het meeste geld te verdienen is. En als je veel Westerse regeringen en ondernemers mocht geloven, was Rusland daarvoor toch het beloofde land.


Zodat men, doordat er genoeg te halen viel, bereid was om veel door de vingers te zien. Met Nederland, Duitsland en Engeland als koplopers daarin. Waardoor Poetin ongebreideld zijn gang kon gaan met de afwerking van zijn revanchistische en imperialistische agenda. Want het zou allemaal niet zo’n vaart lopen, hoorden we nog de Merkels en Ruttes van deze wereld en wie al niet in Brussel vaker te hardop denken. Met als gevolg dat de wijsheid achteraf voor de zoveelste maal zegeviert en wij aan de zijkant opnieuw het nakijken hebben. Dus maar hopen dat wij onze les nu wel hebben geleerd en tegelijkertijd wakker zijn door het besef dat elk nadeel, deze ramp, deze catastrofe dus, zijn voordeel heeft. Omdat het in ieder geval de wake up call rond onze veiligheid en vrijheid oplevert en er tegelijkerijd nog meer kaarten op tafel zijn gelegd. Want wie stonden er vooraan om hun steun min of meer aan Poetin te betuigen? Precies Baudet voluit en Wilders ook in zekere zin. Vijfde colonnisten pur sang, die zich voorlopig nog in de handen kunnen blijven wrijven aangezien op Poetin, die baarlijke duivel, geen maat zal staan. Zo is mijn stellige en sombere verwachting voor de komende jaren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De baarlijke duivel

 1. Marga zegt:

  Het is dus nog erger geworden dan we al vreesden. De kernwapens zijn in stelling gebracht. Men is nu bang voor een koude oorlog…….maar of het daar bij blijft?? Ik vrees het ergste, niemand kan voorspellen, wanneer of hoe hier een einde aan komt…….Zouden er geen afvallige oliecharchen zijn, die hem het zwijgen, hoe dan ook, op kunnen leggen??

  .

 2. Dhyan zegt:

  Alexander drinkt er een pilsje mee.
  Hun beider buitenverblijven schijnen aan elkaar te grenzen.

 3. math zegt:

  Nauwelijks is corona geschiedenis, of de herstart van de wapenwedloop moet dan toch maar de toekomst van onze kleinkinderen verzekeren. En er is nog zoveel te doen. Hopelijk een wake up call voor het te laat is.

 4. Mack zegt:

  De ijzige manier waarop Poetin zijn volk of zijn ministers toespreekt. Alle feiten omdraaiend. En China erbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s