Rijp voor een functie elders

Kom me niet aan met de glasharde bewering dat de geschiedenis zich niet herhaalt. Want de afgelopen dagen hebben we het cynische bewijs van het tegendeel met eigen ogen mogen beleven. En dat zeg ik met de volste overtuiging als bewoner van het Limburgse land, welke getuige is geweest van het maatschappelijke drama dat zich in de Mijnstreken heeft afgespeeld dankzij de arrogante interventie vanuit het verre Den Haag, dat nooit verder kwam dan het naakte besef van het wingewest dat Limburg toch mooi jarenlang was geweest en dus in het midden van de zestiger jaren had afgedaan. Want Slochteren was ontdekt en het Gronings land mocht het estafettestokje van de Mijnstreken overnemen. Met goedvinden dus van Den Haag, dat zich opnieuw in de handen wreef, want merkte hoe warm het land er voorlopig weer bij zat. Een herhaling van zetten die bijna zestig jaar later, in 2022, zijn bittere reprise kreeg. En zelfs in extremis omdat de bestuurders op het Binnenhof nog altijd niet hun lesje hadden geleerd en dus dezelfde blunders begingen als eerder in Limburg bij de sluiting van de mijnen. En of het cynisme was of louter arrogantie, kan het beste in het midden worden gelaten omdat de Groningers immers de klos waren en de volgende bak ellende over zich heen zagen komen. Want het is toch bijna niet te geloven wat die buikspreker Blok namens het kabinet-Rutte III op de valreep, dus bijna als een dief in de nacht, presteerde en debiteerde. Heb maar eens het lef om net voor je definitief weg gaat wezen de bewoners van dat landsdeel al monkelend een rotsmoes, of eigenlijk een leugen, in de maag te splitsen.


In plaats van de gaskraan die dus definitief dicht zou gaan, hen nog een tijdje opzadelen met een verdubbelde gaswinning omdat onze Duitse buurman dat zo graag wil. Lekker makkelijk zo’n verhaal te vertellen in de zalige wetenschap dat je dat aan niets of niemand meer hoeft uit te leggen. Zo Blok en bot schijn je met gemak tegelijk te kunnen zijn. Maar de boys uit Den Haag maakten het nog bonter de dag erna, toen Groningers konden intekenen op bedragen van 10.000 euro als tegemoetkoming van de Rijksoverheid in de kosten van woningverbetering welke noodzakelijk was geworden als gevolg van aardbevingschade door die gaswinning. Alleen gold daarbij het principe dat wie het eerst komt, ook het eerst maalt. Zodat er tienduizenden ofwel online of fysiek in de rij moesten staan, met wachttijden door de overstelpende toeloop van vijf tot zes uur. Met als uiteindelijk resultaat dat velen toch achter het net visten en het beeld van de complete vernedering van een deel van ons volk, van de gedupeerde Groningers, daarmee volmaakt was. En raden wiens handtekening wederom onder dit debacle staat. Inderdaad, van de man die van geen wijken weet en intussen maar blijft lachen, namelijk Rutte III en Rutte IV. Kunnen we Omtzigt niet eens van stal halen om die man een functie elders te bezorgen? Omdat de geschiedenis zich anders tot in de eeuwigheid zal blijven herhalen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rijp voor een functie elders

  1. m@th zegt:

    Dit debacle en deze achterbaksheid van een incompetente bestuurder is niemand uit te leggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s